foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Lietuvā atkal sūdzas par Žirinovska izteikumiem Krievijas televīzijā
Raidījumā Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes deputāts Vladimirs Žirinovskis noliedz bijušo padomju republiku tiesības uz patstāvību un neatkarību
Pasaulē
2017. gada 4. aprīlis, 11:53

Lietuvā atkal sūdzas par Žirinovska izteikumiem Krievijas televīzijā

LETA

Lai gan pirms nedaudz vairāk kā mēneša beidzās ierobežojumi Krievijas telekanāla "RTR Planeta" retranslācijai Lietuvā, Lietuvas Radio un televīzijas komisija (LRTK) saņēmusi jaunu sūdzību par iespējamu mudināšanu uz karu šī kanāla raidījumā.

"Saņemta sūdzība, mēs uzrakstījām atbildi, ka pārkāpumi ir iespējami," ziņu aģentūrai BNS sacīja LRTK priekšsēdētājs Edmunds Vaitekūns.

LRTK norādīja, ka sūdzībā lūgts izvērtēt "RTR Planeta" 16.marta raidījumā "Duelis. Vladimira Solovjeva programma" pārraidīto sižetu, kurā Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes deputāts Vladimirs Žirinovskis noliedz bijušo padomju republiku tiesības uz patstāvību un neatkarību, kā arī sola ar spēka draudu palīdzību atjaunot bijušās Padomju Savienības robežas.

Novembra vidū par kara, naida un nacionālo nesaskaņu kurināšanu komisija pieņēma lēmumu uz trim mēnešiem apturēt telekanāla "RTR Planeta" retranslāciju Lietuvā. Šo ierobežojumu termiņš beidzās 21.februārī.

Arī toreiz pārkāpumi tika atklāti programmā "Duelis", kurā uzstājās Žirinovskis. "RTR Planeta" lēmumu pārsūdzēja Eiropas Komisijā (EK), kas februārī atzina, ka šis Lietuvas lēmums nav pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību normām, jo pārraidē vairākām valstīm, tostarp Baltijas valstīm, tika draudēts ar okupāciju un karu. Krievijas Ārlietu ministrija kanāla retranslācijas aizliegumu dēvēja par "informācijas telpas cenzēšanu".