2009. gada 23. aprīlis, 13:12

Izdos nepabeigtu Nabokova romānu

Jauns.lv

Svinot Vladimira Nabokova 110 gadu jubileju, britu izdevniecība "Penguin Books" šī gada novembrī izdos ievērojamā krievu rakstnieka nepabeigto romānu "The Original of Laura".

Nabokovs rakstīja darbu mūža nogalē un pirms savas nāves 1977.gadā palūdza dēlu nepabeigto romānu iznīcināt. Tomēr Dmitrijs Nabokovs pēc ilgām pārdomām nolēma to publicēt, atceroties, ka reiz tēvs gribējis sadedzināt arī savu klasisko darbu "Lolita".

Tāpat kā pārējos romānus, arī "The Original of Laura" Nabokovs rakstījis uz kartotēkas kartītēm. Izdevniecība "Penguin Books" reproducēs visas 138 kartītes, atšifrējot rokrakstu pretējā lapaspusē. Kā pavēstīja sērijas "Penguin Classics" redaktore Aleksa Kiršbauma, daudzās kartītes veido pamatīgu teksta bloku, kura izlasīšanai nepieciešamas vairākas stundas. "Es pati esmu milzīga Nabokova fane, un visiem faniem būs neiedomājami interesanti redzēt viņa rokrakstu un lasīt viņa prozu - iespējams, ne tik atstrādātu, taču jūs joprojām saskatīsiet viņa ģenialitātes kodolu it visā, ko viņš rakstījis," sacīja Kiršbauma.

Romāns pirmajā personā vēsta par kādu vīrieti, kas kādreiz jaunībā neprātīgi iemīlējies meitenē, taču tagad ir nelaimīgi precējies ar kādu juceklīgu sievieti, kas viņu apmājusi. "Šajā romānā viņu joprojām ļoti interesē cilvēka psiholoģija un ko nozīmē ienīst sevi un vēlēties pazust no šīs pasaules."

LETA