Par spīti slikto kredītu kāpumam, Putins prasa Krievijas bankām izsniegt jaunus aizdevumus
2009. gada 29. jūnijs, 17:33

Par spīti slikto kredītu kāpumam, Putins prasa Krievijas bankām izsniegt jaunus aizdevumus

Jauns.lv

Lai gan Krievijas bankās ekonomikas recesijas dēļ strauji pieaug slikto kredītu apmēri, premjerministrs Vladimirs Putins pirmdien pieprasīja, lai tautsaimniecības stimulēšanas nolūkā valstij piederošās kredītiestādes izsniegtu jaunus aizdevumus līdz pat līdz astoņu miljardu latu apmērā.

"Neplānojiet sev nekādus vasaras atvaļinājumus", kamēr nebūs atrisināta situācija ar reālās ekonomikas stimulēšanu, viņš sacīja, valdības sēdē tiekoties ar Krievijas lielāko banku "Sberbank", VTB, "Gazprombank", "Rosseļhozbank" un VEB vadītājiem.

"Šo banku kredītportfelis jūlijā ir jākāpina vismaz par 150 miljardiem Krievijas rubļu (2,4 miljardiem latu), bet līdz 1.oktobrim palielinājumam ir jāsasniedz 400-500 miljardus rubļu (6,4 miljardus līdz astoņus miljardus latu) ," sacīja Krievijas valdības vadītājs.

Tikmēr Krievijas otrās lielākās bankas VTB vadītājs Andreks Kostins informēja, ka sikto kredītu īpatsvars šīs bankas kredītportfelī kopš šā gada sākuma ir trīskāršojies, sasniedzot 6%, un banka šo gadu, visticamāk, noslēgs ar zaudējumiem saistībā ar uzkrājumiem, kas nepieciešami šāda apmēra slikto kredītu segšanai.

Arī VTB konkurente "Sberbank" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka palielina uzkrājumus problemātiskiem kredītiem, taču norādīja, ka šogad saglabās rentablu darbību.

Krievijas centrālā banka sagaida, ka slikto kredītu īpatsvars banku sistēmā šogad sasniegs 10-12%, taču vairāki banķieri un analītiķi apgalvo, ka šis rādītājs būšot divtik liels.

Lai gan kopš pagājušā gada rudens valdība grūtībās nonākušās Krievijas bankās ir injicējusi lielus līdzekļus, ekonomiskās situācijas vājināšanās dēļ slikto kredītu īpatsvars banku sistēmā strauji palielinās, izraisot bažas par jaunu banku krīzes vilni.

Krievijas banku sistēma nonāca kraha priekšā, kad oktobrī-novembrī no Krievijas sāka strauji aizplūst kapitāls. Situācija uzlabojās, kad valdība sāka pakāpeniski devalvēt rubli, ļaujot bankām nopelnīt un izveidot ārvalstu valūtu rezerves, kas deva iespēju bankām un to klientiem veikt ārējo parādu atmaksu.

BNS