Putins nosoda Molotova-Ribentropa paktu, taču poļiem neatvainojas
Pasaulē
2009. gada 31. augusts, 14:05

Putins nosoda Molotova-Ribentropa paktu, taču poļiem neatvainojas

Jauns.lv

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins pirmdien centās mazināt Krievijas strīdus ar Poliju par Otro pasaules karu, nosodot nacistu un PSRS noslēgto paktu.

Tāpat V. Putins pauda skumjas par padomju režīma nogalinātajiem poļiem. Putins raksturoja 1939.gadā noslēgto Molotova-Ribentropa paktu kā amorālu un atzina, ka tūkstošiem poļu virsnieku noslepkavošana Katiņas mežā, kurā vainojama Sarkanā armija, izraisījusi asas emocijas Polijā.

Tomēr. Putins poļiem neatvainojās par padomju armijas pastrādātajiem noziegumiem. 

"Mūsu pienākums ir likvidēt neuzticības un aizspriedumu nastu, ko pagātne atstājusi Polijas un Krievijas attiecībās," Putins norāda rakstā avīzē "Gazeta Wyborcza", kas pirmdien publicēts arī valdības interneta vietnē. "Mūsu pienākums (...) ir pāršķirt lappusi un sākt rakstīt jaunu," viņš piebilst.

Raksts publicēts pirms premjerministra otrdien gaidāmās ierašanās Polijas pilsētā Gdaņskā, lai piedalītos plašās ceremonijās, ar kurām tiek atzīmēta 70.gadadiena kopš nacistu iebrukuma Polijā, kas izraisīja Otro pasaules karu.

"1939.gada augustā noslēgto Molotova-Ribentropa paktu neapšaubāmi var nosodīt - un pilnīgi pamatoti," raksta Putins. "Mūsu valstī pakta amorālo raksturu ir vienbalsīgi atzinis mūsu parlaments," viņš piebilst, ar to domājot PSRS Tautas deputātu kongresa nosodījumu 1989.gadā.

Tomēr viņš norāda, ka Padomju Savienību spieda parakstīt šo paktu pirms tam 1938.gadā Lielbritānijas, Francijas un Itālijas parakstītā vienošanās ar Hitleru, kas "iznīcināja jebkādas cerības izveidot vienotu fronti cīņā pret fašismu".

Putins arī pieminēja Katiņas slaktiņu. 1940.gadā padomju drošības dienesti Katiņas mežā, Krievijas rietumos, nogalināja 22 000 poļu - viņu vidū bija daudz virsnieku un inteliģences pārstāvju.

"Krievijas tauta, kuras likteni izkropļoja totalitārais režīms, pārāk labi saprot poļu asās emocijas saistībā ar Katiņu, kur gāja bojā tūkstošiem poļu virsnieku," raksta Putins. "Mums kopīgi jāsaglabā šī nozieguma upuru piemiņa."

LETA, Kasjauns.lv