Ziemeļkorejā iemet cietumā par filmas skatīšanos
Pasaulē
2009. gada 29. septembris, 07:11

Ziemeļkorejā iemet cietumā par filmas skatīšanos

Jauns.lv

Ziemeļkoreja pastiprinājusi ārzemju filmu izplatīšanas aizlieguma kontroli pēc tam, kad kāds students tika arestēts par populāras Dienvidkorejas filmas lejupielādēšanu un skatīšanos, ziņo Ziemeļkorejas pārbēdzēju organizācija.

Šā gada 5.septembrī students Ziemeļkorejas galvaspilsētas Phenjanas kopmītnēs tika pieķerts kopā ar draugiem skatāmies Dienvidkorejā ražoto filmu "Haeundae", sacīts Ziemeļkorejas intelektuāļu solidaritātes mājaslapā publicētajā paziņojumā. Saskaņā ar pieejamo informāciju apsūdzētais students filmu ieguvis no kāda radinieka valsts ziemeļaustrumu pilsētā Čhondžinā un iekopējis to savā datorā, norāda intelektuāļi.

Šis gadījums licis varasiestādēm uzsākt vērienīgu pārbaudi, lai nepieļautu filmas tālāku izplatīšanu, norāda intelektuāļu apvienība, atsaucoties uz "korespondentu" Korejas pussalas ziemeļos. Pārbaudē atklājies, ka vairāki desmiti tūkstošu ziemeļkorejiešu slepus skatījušies ārvalstu filmas.

Pārbēdzēji arīdzan norāda, ka izolētās komunisma valsts iedzīvotāji iecienījuši Dienvidkorejas popmūziku un kino, neskatoties uz valsts varasiestāžu centieniem izskaust, pēc masu mediju sacītā, "dekadentisko ārvalstu kultūru un ideālus".

2007.gada decembrī trim valsts iedzīvotājiem tika piespriests nāvessods par "nelegālu pieaugušo filmu" kontrabandu no Ķīnas un Dienvidkorejas, informēja Ziemeļkorejā strādājošā un Seulā bāzētā organizācija "Labie draugi". Bargais sods piespriests vietējam zemniekam, komunistiskās jaunatnes grupas darbiniekam un skolotājam.

Savukārt Dienvidkorejas policija nesen aizturēja trīs cilvēkus par apsūdzībām pirātismā. Viņi kādā failu apmaiņas vietnē bija augšupielādējuši filmu un to pārdevuši 24 valstīm.

Par šīs filmas skatīšanos arestēts students

Dekadentiskā Dienvidkorejas popmūzika (grupa U-Go-Girl)

LETA AFP