Pasaulē
2009. gada 29. oktobris, 12:16

Putins: Vācijas sadalīšana bija kļūda

Jauns.lv

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, kurš savulaik kā PSRS VDK virsnieks dienēja toreizējā komunistu pārvaldītajā Austrumvācijā, atzinis, ka Vācijas sadalīšana Aukstā kara laikā bijusi kļūda, kas bija lemta neveiksmei no paša sākuma, trešdien ziņo mediji.

Putins, kurš reti runā par savu pagātni, kas saistīta ar VDK, sniedzis televīzijai interviju par Berlīnes mūra krišanu, kuru paredzēts pārraidīt novembra sākumā, mūra gāšanas 20.gadadienas priekšvakarā.

"Tautas sadalīšanai nav izredžu, un no paša sākuma bija skaidrs, ka to nevajadzēja darīt," intervijā, kas iekļauta dokumentālajā filmā "Siena", saka Putins, atsaucoties uz televīzijas kanālu NTV, vēsta aģentūra "Interfax".

Savā intervijā Krievijas premjers Vāciju un vāciešus nosaucis par Aukstā kara "ķīlniekiem", norādot, ka gan valsts rietumos, gan austrumos atradušies okupācijas spēki.

"Un Vācija zināmā mērā kļuva par spēļu kārti cīņā starp divām lielvarām," uzskata Putins, kurš pastāvīgi atzinīgi izteicies par tā sauktajiem PSRS sasniegumiem, bet komunistiskās impērijas sabrukumu savulaik nosaucis par "lielāko 20.gadsimta ģeopolitisko katastrofu".

Žurnālists Vladimirs Kondratjevs, kurš Putinu intervējis, laikrakstam "Kommersant" pastāstīja, ka interviju pamatā veido premjera personīgās atmiņas. Putins kā VDK virsnieks savulaik dienējis Drēzdenē.

Dokumentālajā filmā, kas tiks demonstrēta 8.novembrī, iekļauta arī intervija ar toreizējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu.

Tikmēr Putina pēctecis Krievijas prezidenta amatā Dmitrijs Medvedevs 9.novembrī personīgi dosies uz Vāciju, lai piedalītos Berlīnes mūra krišanas gadadienai veltītajās svinībās.

LETA