Pasaulē
2009. gada 29. decembris, 08:20

"Al Qaeda" uzņemas atbildību par ASV pasažieru lidmašīnas spridzināšanas mēģinājumu Ziemassvētku dienā

Jauns.lv

Teroristu tīkls "Al Qaeda" pirmdienas vakarā paziņoja, ka tas ir organizējis neveiksmīgo ASV pasažieru lidmašīnas spridzināšanas mēģinājumu Ziemassvētku dienā.

 Islāmistu interneta vietnēs ievietotajā paziņojumā teikts, ka "nigēriešu brālis" pārvarējis visas drošības barjeras, sagraujot "lielo mītu" par ASV izlūkdienestiem. Paziņojumam līdzās ievietots spridzinātāja Nigērijas pilsoņa Umara Faruka Abdulmutallaba fotoattēls.

Paziņojumā arī sacīts, ka Abdulmutallabs izmantojis spridzināšanas tehnoloģiju, kuru izstrādājis "Al Qaeda" organizācijas Arābijas pussalā "ražošanas departaments". Tomēr šī "Al Qaeda" organizācija atzīst, ka operācija nav izdevusies tehniskas kļūmes dēļ.

Abdulmutallabs ceturtdien ar Nīderlandes aviosabiedrības KLM reisu izlidoja no Nigērijas lielākās pilsētas Lagosas uz Amsterdamu, bet piektdien Amsterdamas Shipholas lidostā iekāpa "Northwest Airlines" lidmašīnā, kas devās uz Detroitu.

Kad "Northwest Airlines" lidmašīna "Airbus A330" ar 278 pasažieriem un 11 apkalpes locekļiem gatavojās nolaisties Detroitas lidostā, viņš mēģināja zem spilvena ar šļirci ievadīt ķīmisku maisījumu pie kājas ar līmlenti piestiprinātā eksplozīvā pulverī, bet sprādziens neizdevās un viņu pieveica pasažieri un apkalpes locekļi. Abdulmutallabs tika aizturēts un ir vienīgais nopietni cietušais šajā incidentā, jo guvis smagus apdegumus.

Abdulmutallabs pratināšanā teicis, ka spridzināšanas ierīci un instrukcijas tās lietošanai viņš esot saņēmis no "Al Qaeda" dalībniekiem Jemenā.

ASV saistībā ar piektdien notikušo incidentu ir lūgušas aviokompānijas visā pasaulē uz nenoteiktu laiku pastiprināt drošības pārbaudes pasažieriem, kas izlido uz Savienotajām Valstīm.

BNS