Arheologi uzskata, ka Turcijas kalnos atraduši Noasa šķirstu
Pasaulē
2010. gada 27. aprīlis, 12:31

Arheologi uzskata, ka Turcijas kalnos atraduši Noasa šķirstu

Jauns.lv

Turku un ķīniešu Bībeles arheologu komanda pirmdien paziņoja, ka ir atradusi Noasa šķirstu - 4000 metru augstumā Ararata kalnā.

Saskaņā ar pētnieku komandas paziņojumu viņi atraduši koka paraugus no kādas būves, kas saskaņā ar oglekļa datēšanas metodi ir aptuveni 4800 gadus veca, tātad tikusi būvēta aptuveni tajā pašā laikā, kad Noasa šķirsts. Kā norādījis Honkongas dokumentālā kino režisors un Starptautiskās Noasa šķirsta misijas loceklis Jeuns Vinsčeuns, lai arī nav absolūtas pārliecības, misijas locekļi par 99,9% ir droši, ka tās ir Noasa šķirsta paliekas.

Būvei ir bijuši vairāku nodalījumi, kas, kā domā pētnieki, kalpoja kā dzīvnieku aizgaldi. Bībeles arheologu grupa izslēgusi iespēju, ka ēka celta kādā cilvēku apmešanās vietā, jo tuvējā apkaimē tādas nekad nav bijušas, turklāt atrastas augstāk par 3500 metriem virs jūras līmeņa.

Vietējās Turcijas varasiestādes aicinās valdību Ankarā pieteikt vietu UNESCO Pasaules mantojuma statusam, lai pasargātu to, kamēr norisinās arheoloģiskie izrakumi.

Saskaņā ar Bībeles stāstu Noass uzbūvēja šķirstu pēc Dieva aicinājuma un norādēm, lai pasargātu sevi un savu ģimeni no grēku plūdiem. Sākoties plūdiem, Noass sadzina šķirstā visus dzīvniekus un putnus pa diviem no katras sugas. Beidzoties plūdiem, šķirsts nolaidās uz Ararata kalna.

Kasjauns.lv/LETA /Foto: Bulls Press

Tēmas