Apturēta naftas izplūde no zemūdens urbuma Meksikas līcī
Pasaulē
2010. gada 28. maijs, 09:29

Apturēta naftas izplūde no zemūdens urbuma Meksikas līcī

Jauns.lv

Britu enerģētikas giganta "British Petroleum" kārtējais mēģinājums aizvērt noplūdes vietu Meksikas līča dzelmē ir apturējis naftas un gāzes izplūšanu virspusē, ceturtdien paziņoja krasta apsardzes komandieris Tads Alens.

­

"Viņiem ir izdevies stabilizēt urbuma izeju, viņi tur lejā sūknē dubļus. Viņi ir apturējuši ogļūdeņražu pacelšanos," sacīja Alens.

Pēc viņa teiktā, ir pāragri pasludināt uzvaru, taču tas ir pirmais pozitīvais oficiālais novērtējums BP centieniem apturēt Meksikas līča naftas noplūdi, kas jau piecas nedēļas piesārņo ūdeni un tuvējo piekrasti.

Jaunā metode paredz ar augstspiediena urbi iepumpēt dubļus naftas izplūdes vietā tā, ka tiek nosegta visa naftas un gāzes plūsma, beidzot to apturot.

Tomēr, vadoties pēc līdzšinējās neveiksmīgās pieredzes, BP vadītājs Tonijs Heivords jau brīdinājis, ka nevajadzētu likt pārāk lielas cerības uz šo mēģinājumu, jo vēl nekad iepriekš līdzīga metode nav tikusi pielietota tik lielā dziļumā un spiedienā. Heivords uzskata, ka izdošanās iespēja šoreiz pielīdzināma 60% līdz 70%.

Kad izdosies apturēt naftas noplūdi, lietā tiks likts cements, lai pilnībā noslēgtu sūci.

Kā jau vairākkārt ziņots, eksplozijā uz platformas 20.aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. 22.aprīlī, divas dienas pēc sprādziena, naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī. Kopš tā laika ik dienas līcī noplūst tūkstošiem barelu naftas.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: LETA/AFP

­

Tēmas