Pasaulē
2010. gada 23. jūnijs, 10:35

Amerikāņu spēku komandiera Afganistānā kritiskie komentāri izraisa skandālu ASV

Jauns.lv

ASV izcēlies skandāls par ASV spēku komandiera Afganistānā ģenerāļa Stenlija Makristela skarbajiem un izsmejošajiem komentāriem, kas vērsti pret augstākajām ASV amatpersonām, tostarp valsts prezidentu Baraku Obamu.

Dažas stundas pēc neglaimojošā raksta parādīšanās žurnālā "Rolling Stone" Makristals pirmdienas vakarā atvainojās par publicētajiem izteikumiem, atzīstot savus komentārus par kļūdu.

"Es no sirds atvainojos. Tā bija kļūda, un tam nevajadzēja notikt," sacīja Makristals, kurš parasti ir ļoti piesardzīgs savos publiskajos izteikumos un ASV medijos ir bijis samērā ieredzēts.

Reaģējot uz rakstu, Baltais nams izsaucis ģenerāli uz pārrunām, lai lemtu par tālāko rīcību.

"Rolling Stone" rakstā Makristals sarkastiski joko par ASV viceprezidentu Džo Baidenu, ironiski pārfrazējot viņa uzvārdu.

Kāds Makristala padomnieks žurnālistiem stāstīja par ģenerāļa vilšanos saistībā ar pirms gada notikušu tikšanos ar Obamu Vašingtonā.

"Tā bija desmit minūšu tikšanās, lai nofotografētos. Obama pavisam skaidri neko par viņu nezināja, kas viņš tāds ir, viņš nelikās īpaši ieinteresēts. Boss bija diezgan vīlies," stāstīja padomnieks.

Makristals intervijā žurnālam arī pavēstīja, ka viņš juties nodots no ASV vēstnieka Kabulā Karla Eikenberija puses pagājušajā gadā Baltajā namā notikušās debatēs par kara stratēģiju.

Atsaucoties uz nopludinātu iekšēju Eikenberija ziņojumu, kurā apšaubīta ģenerāļa prasība pēc ASV kontingenta palielināšanas, Makristals minēja, ka vēstnieks centies parādīt sevi labākā gaismā.

"Viņš cenšas sev nodrošināt vietu vēstures grāmatās. Ja mūsu operācija būs neveiksmīga, tad viņš varēs paziņot: "Es to jau teicu"," sūrojās ģenerālis.

Eikenberijs, kurš pats iepriekš bija ASV spēku komandieris Afganistānā, vēstulē Baltajam namam rakstīja, ka Afganistānas prezidents Hamids Karzai ir neuzticams partneris un ka amerikāņu spēku palielināšana var ievilkt ASV beztermiņa konfliktā.

ASV valdībai pagājušā gadā pārskatot Afganistānas stratēģiju, Makristals prasīja palielināt starptautiskos spēkus par vairākiem desmitiem tūkstošu karavīru. Kaut arī Obama galu galā apstiprināja prasīto kontingenta palielināšanu, stratēģijas pārskatīšana, pēc Makristala novērtējuma, notikusi grūtā laikā.

"Man šis laiks bija ļoti grūts. Man bija jāpārdod nepārdodama pozīcija," intervijā sacīja Makristals.

Žurnāla rakstā teikts, ka Makristals panācis savas kara stratēģijas apstiprināšanu, ceļā atstumjot augsta ranga Baltā nama un Valsts departamenta pārstāvjus.

Ģenerāļa palīgi rakstā atspoguļoti kā ļoti lojāli Makristalam, bet noraidoši pret Balto namu un tiem, kas apšauba ģenerāļa uzskatus.

Kāds no ģenerāļa palīgiem pat ASV nacionālās drošības padomnieku, atvaļināto ģenerāli Džimu Džounsu nodēvējis par "klaunu, kas iestrēdzis 1985.gadā".

Reaģējot uz neglaimojošo rakstu, Makristals izsaukts uz Balto namu sniegt paskaidrojumus.

"Makristalam dots rīkojumus [trešdien] apmeklēt ikmēneša tikšanos par Afganistānu un Pakistānu, lai paskaidrotu Pentagonam un prezidentam viņa izteikumus par kolēģiem šajā rakstā," teikts Baltā nama paziņojumā.

Baltā nama pārstāvis Roberts Gibss norādīja, ka ģenerālis Makristals pieļāvis "milzīgu kļūdu", taču atteicās atbildēt, vai ģenerālim draud atlaišana, piebilstot tikai, ka "visas iespējas ir reālas".


LETA