Pasaulē
2010. gada 6. jūlijs, 16:21

Dalailama atzīmē 75 gadu jubileju

Jauns.lv

Tibetas budistu garīgais līderis dalailama otrdien atzīmē 75 gadu jubileju. Sākoties svinībām, dalailama uzrunāja aptuveni 5000 atbalstītāju, kuri bija sapulcējušies Indijas pilsētā Dharmasalā, kur viņš pastāvīgi dzīvo kopš bēgšanas no Tibetas.

Savā uzrunā dalailama izteica nožēlu, ka viņa sekotāji Tibetā nevarēs atzīmēt šos svētkus, baidoties no Ķīnas varas iestāžu represijām.

Taču vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka viņa dzīves gadi nav bijuši velti, visā pasaulē sludinot mieru un reliģisko iecietību, kā arī nemitīgi pievēršot sabiedrības uzmanību Tibetas jautājumiem.

Dalailamas dzimšanas dienas svinības ar dziesmām, dejām un lūgšanām otrdien rīko arī daudzas tibetiešu kopienas Ziemeļamerikā, Eiropā, Āzijā un Austrālijā.

Savukārt Nepālas galvaspilsētā Katmandu policija uz laiku aizturējusi aptuveni 200 tibetiešu bēgļu, kas gatavojušies piedalīties šajos svētkos.

Tradicionāli tibetieši nemēdz svinēt savas dzimšanas dienas, bet rīko īpaši krāšņas Jaunā gada svinības, kas tiek uzskatītas par visas tautas kolektīvo jubileju. Tāpat dalailama iepriekš norādījis, ka, būdams budists, daudz vairāk gatavojas savai nāves, nevis dzimšanas dienai.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1935.gada 6.jūlijā dzimušais Lhamo Dhonhups 1937.gadā tika atzīts par 13.dalailamas reinkarnāciju. 1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā.

Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu, tādēļ nosoda dalailamas vizītes jebkurā pasaules valstī.

1989.gadā dalailama saņēma Nobela Miera prēmiju.

BNS