Protestos Štutgartē ievainojumus guvuši vismaz 130 cilvēki. FOTO
Pasaulē
2010. gada 1. oktobris, 15:49

Protestos Štutgartē ievainojumus guvuši vismaz 130 cilvēki. FOTO

Jauns.lv

Ceturtdien Štutgartē notikušajā demonstrācijā pret iecerēto pilsētas centra pārbūves projektu demonstrantu sadursmēs ar policiju ir ievainojumus guvuši 130 cilvēki, piektdien paziņoja likumsargi.

­

Protesta rīkotāji informēja, ka sadursmēs ar policiju ievainoti vairāki simti cilvēku, kad kārtības sargi demonstrantu izkliedēšanai pielietoja ūdens lielgabalus, piparu gāzi un stekus. Likumsargi apstiprinājuši, ka protestos ievainoti 130 demonstranti, no kuriem 16 cilvēki nogādāti slimnīcā. Ievainoti arī vairāki policisti.

Vācijas Bādenes-Virtembergas federālās zemes iekšlietu ministrs Heriberts Rehs paziņojis, ka tikai paši demonstranti ir vainojami šādā protesta iznākumā.

Kārtības uzturēšanai ceturtdienas protestos tika iesaistīti aptuveni 1000 policistu no četrām federālajām zemēm, pavēstīja policijas pārstāvis. Pēc viņa teiktā, piparu gāze tika izmantota tikai atsevišķos gadījumos, kad demonstranti piesējās pie palīdzības dienestu automašīnām un pārkāpa policijas barjeras.

Bija arī atsevišķi gadījumi, kuros demonstranti policiju apmētāja ar akmeņiem.

Aptuveni 99 cilvēkiem tika sniegta Vācijas Sarkanā krusta palīdzība, no kuriem 80 gadījumos tika konstatēts acu iekaisums. Desmit cilvēki tika nogādāti slimnīcā. Likumsargi informēja, ka ievainoto vidū bija arī seši nepilngadīgie - 16, 14 un 12 gadus veci pusaudži.

Demonstranti lēš, ka protestos ievainoti vairāki simti cilvēku, turklāt aptuveni tūkstotim demonstrantu ir acu iekaisuma pazīmes. Viņi piebilda, ka kādai pusaudzei ir konstatēts smadzeņu satricinājums.

"Policija bija ļoti agresīva," sacīja viena no protesta rīkotājām.

Protestos iesaistījušies arī bērni un jaunieši. Policija informēja, ka jaunieši, kuri piedalījās netālu organizētajā ar izglītību saistītajā protesta akcijā, izlauzās cauri policijas barjerām un pievienojās protestā pret pilsētas centra pārbūves projektu.

Iekšlietu ministrs Rehs atbalstīja policijas rīcību. "Agresiju radīja demonstranti, nevis drošības spēki," sacīja ministra pārstāve Alise Loisone-Sīmeringa.

Septiņus miljardus eiro (aptuveni piecus miljardus latu) vērtā Štutgartes centra pārbūves projekta "Stuttgart 21" ietvaros ir plānots pilsētu padarīt par 1500 kilometru garās Eiropas ātrgaitas dzelzceļa līnijas daļu. Vēsturisko stacijas ēku paredzēts nojaukt, bet galvenie rekonstrukcijas darbi notiks pazemē. Tiks izbūvēti 16 tuneļi, 18 tilti, 60 kilometri jauna sliežu ceļa un trīs jaunas stacijas. Štutgartes dzelzceļa stacija tiks pārveidota par pazemes dzelzceļa staciju, tāpēc ir nepieciešams veikt plašus Štutgartes pilsētas rekonstrukcijas darbus.

Kasjauns.lv/LETA/Foto:LETA/AFP

­