Pasaulē
2010. gada 11. oktobris, 15:05

25 valstīs badu cieš satraucoši liels skaits cilvēku

Jauns.lv

Nabadzības, konfliktu un politiskās nestabilitātes dēļ aptuveni miljards cilvēku šogad cieš badu, daudzi no tiem ir bērni Āfrikā un Āzijā, teikts pirmdien publicētajā Starptautiskā Pārtikas politikas pētniecības institūta (IFPRI), organizāciju "Concern Worldwide" un "Welthungerhilfe" publicētajā atskaitē.

No 122 ikgadējā Pasaules bada rādītāja ("Global Hunger Index" jeb GHI) atskaitē iekļautajām valstīm 25 ir vērojams "satraucošs bada līmenis, un četrās Āfrikas valstīs bads ir ārkārtīgi satraucošs".

Saskaņā ar laika posmā no 2003. līdz 2008.gadam apkopotajiem datiem vissmagāk klājies Kongo Demokrātiskajai Republikai. Lielajā Centrālāfrikas valstī badu cietuši trīs ceturtdaļas iedzīvotāju. Valsti raksturo arī pasaulē augstākie bērnu mirstības rādītāji.

GHI aprēķināšanai izmantoti trīs rādītāji: nepietiekami baroto cilvēku proporcija valstī, bērnu skaits ar nepietiekamu svaru un bērnu mirstība.

Kongo DR "kopš 90.gadu beigām ieilgušais civilais konflikts novedis pie masveida cilvēku pārvietošanas un pastāvīgas pārtikas nedrošības," teikts ziņojumā.

"Mazinoties pārtikas ražošanas apmēriem, pasliktinājās arī pārtikas apgāde un pieejamība, un ļoti sliktās infrastruktūras dēļ attālākie valsts reģioni nokļuva vēl lielākā izolācijā."

GHI novērtē valstis pēc 100 punktu skalas, kur nulle ir labākais rādītājs un nozīmē, ka valstī vispār nav tādas problēmas kā bads, bet 100 ir pats ļaunākais rādītājs. Praksē galējie vērtējumi nav piešķirti nevienai no valstīm.

Par 20 punktiem augstāks rādītājs nozīmē "satraucošu bada līmeni", bet augstāks par 30 - "ļoti satraucošu bada līmeni".

Kongo DR bija viena no četrām valstīm, kur bada līmenis novērtēts kā "ļoti satraucošs", un vienīgā no valstīm šogad, kuras rādītāji pārsniedz 40.

Ļoti augsts bada līmenis konstatēts arī Burundi, Eritrejā un Čadā, kuras visas jau vārākus gadus ierautas atklātos vai ilgstoši gruzdošos konfliktos.

Izņemot Haiti un Jemenu, visas 25 valstis, kurās konstatēts "satraucošs bada līmenis", atrodas Subsahāras Āfrikā vai Āzijā.

Sarindojot pēc bada smaguma, tās ir: Nepāla, Tanzānija, Kambodža, Sudāna, Zimbabve, Burkinafaso, Togo, Gvineja Bisava, Ruanda, Džibutija, Mozambika, Indija, Bangladeša, Libērija, Zambija, Austrumtimora, Nigēra, Angola, Jemena, Centrālāfrikas Republika, Madagaskara, Komoru salas, Haiti, Sjerraleone un Etiopija.

Vislielākais skaits nepietiekami barotu cilvēku jeb aptuveni puse no valsts iedzīvotājiem konstatēts Burundi, Kongo DR, Eritrejā, Komoru salās un Haiti.

Savukārt vislielākais skaits bērnu vecumā līdz pieciem gadiem ar nepietiekamu svaru bijis Bangladešā, Indijā, Austrumtimorā un Jemenā, bet augstākie bērnu mirstības rādītāji ir Afganistānai, Angolai, Čadai un Somālijai, kur, piecu gadu vecumu nesasniedzot, nomirst vismaz 20% bērnu.

Ziemeļkoreja bija viena no valstīm, kur bada rādītāji paaugstinājušies no 16,2 punktiem 1990.gadā līdz 19,4 punktiem 2010.gadā. Situācijas pasliktināšanās vērojama vēl astoņās Subsahāras Āfrikas valstīs, un visās, izņemot Gambiju, Svazilendu un Zimbabvi, cēlonis meklējams konfliktos un sadursmēs valsts iekšienē.

LETA