Interpols izdod rīkojumu "WikiLeaks" dibinātāja arestam

Jauns.lv

Starptautiskā policijas aģentūra Interpols trešdien paziņoja, ka ir izdots rīkojums tīmekļa vietnes "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža aizturēšanai saistībā ar Zviedrijas uzrādītajām apsūdzībām izvarošanā.

Interpols izdod rīkojumu "WikiLeaks" dibinātāja ar...

Tā dēvētais sarkanais brīdinājums izplatīts, pamatojoties uz Zviedrijas izdoto aresta orderi.

Interpola "sarkanais brīdinājums" tiek izplatīts visās aģentūras dalībvalstīs, un tas informē pasaules policijas iestādes, ka kāda dalībvalsts meklē aizdomās turēto personu. Tas vienlaikus ir arī oficiāls pieprasījums turēt pagaidu arestā aizdomās turēto personu līdz tās izdošanai.

Zviedrija Asanža aresta orderi izdeva 18.novembrī, lai varētu veikt nopratināšanu "aizdomās par izvarošanu, seksuālu uzmākšanos un nelikumīgu piespiešanu". Inkriminētie noziegumi pastrādāti augustā Zviedrijā.

Asanžs, kura pašreizējā atrašanās vieta nav zināma, šo lēmumu apstrīdēja, taču tiesa apelācijas prasību noraidīja. Apsūdzētais atkārtoti pārsūdzējis tiesas spriedumu.

Pašreiz viņam draud aizturēšana gandrīz ikvienā pasaules valstī, kurā atbildīgās institūcijas pieņems lēmumu rīkoties uz starptautiskā aresta ordera pamata.

Asanža aizstāvji uzskata, ka šīs apsūdzības tikušas safabricētas saistībā ar viņa dibinātās vietnes darbībām, kas izsaukušas plašu sašutumu starptautiskajā sabiedrībā.

Kā jau vairākkārt ziņots, "WikiLeaks" kopš svētdienas atklātībai apņēmies nodot vairāk nekā ceturtdaļmiljonu ASV Valsts departamenta dokumentu. Iepriekš organizācija publiskojusi arī tūkstošiem slepenu failu par ASV kariem Afganistānā un Irākā.

Kriminālizmeklēšanu par slepeno dokumentu nopludināšanu sākušas ASV, bet Ekvadora Asanžam piedāvājusi patvērumu.

LETA