Pasaulē
2010. gada 4. decembris, 12:38

Venecuēla maksājusi Bolīvijas augstākajiem virsniekiem

Jauns.lv

Bolīvijas armijas augstākie komandieri saņēmuši no Venecuēlas naudu par atbalstu prezidenta Evo Moralesa politikai, liecina interneta vietnes "WikiLeaks" piektdien publiskotie ASV diplomātiskās sarakstes dokumenti.

Telegrammās, kuras 2008.gadā ASV Valsts departamentam nosūtījis toreizējais vēstnieks Bolīvijā Filips Goldbergs, paustas bažas, ka Karakasas maksājumi varētu mazināt augstāko militārpersonu pretestību Moralesa rīkojumiem apspiest opozīciju.

Moraless ir viens no tuvākajiem Venecuēlas kreisi populistiskā prezidenta Ugo Čavesa sabiedrotajiem, un 2008.gadā starp viņu un labēji noskaņotajiem Santakrusas, Beni, Pando un Tarihas provinču gubernatoriem izcēlās konflikts, tiem pieprasot plašāku autonomiju no centrālās valdības.

Savās telegrammās Goldbergs ziņo, ka dažas Bolīvijas augstākās militārpersonas izteikušas satraukumu par to, ka venecuēliešu nauda varētu pārliecināt atsevišķus negodīgus armijas komandierus sniegt atbalstu valdībai, vēršoties pret opozīcijas pārstāvjiem.

Vienlaikus ASV vēstnieks norādījis, ka Venecuēlas maksājumi esot saniknojuši zemāka ranga virsniekus, izraisot neuzticību pret augstākajiem komandieriem.

Neminot konkrētus vārdus, Goldbergs ziņojis, ka daļa ģenerāļu ir ļoti sašutusi par Karakasas iejaukšanos Bolīvijas iekšējās lietās.

2008.gada septembrī Moraless Goldbergu izraidīja no valsts, apsūdzot viņu par atbalsta sniegšanu labējo plānotam valsts apvērsumam.

ASV un Bolīvija līdz šim tā arī nav veikusi apmaiņu ar jauniem vēstniekiem.

Pagaidām Moralesa administrācija vēl nav reaģējusi uz "WikiLeaks" publicētajiem dokumentiem, lai gan iepriekš prezidents brīdināja, ka nopludinātā sarakste var izraisīt spriedzi Bolīvijas attiecībās ar Venecuēlu, Argentīnu un Brazīliju.

Tikmēr Bolīvijas armija arvien vairāk pielāgojas Moralesa ieturētajam kreisajam kursam.

Viens no bolīviešu ģenerāļiem pirms divām nedēļām paziņoja, ka bruņotie spēki ir antiimperiālistiski un antikoloniāli, ar ko Latīņamerikas kreiso populisti vidū, pirmāmkārtām, tiek saprasts antiamerikānisms.


LETA