Monas Lizas modelis bijis vīrietis
Pasaulē

Monas Lizas modelis bijis vīrietis

Jauns.lv

Itāļu pētnieks, kas specializējies mākslas mistēriju atrisināšanā, paziņoja, ka atklājis Leonardo da Vinči gleznas "Mona Liza" noslēpumu - slavenā darba modelis bijis vīrietis.

Monas Lizas modelis bijis vīrietis...

Itālijas nacionālā kultūras mantojuma komitejas vadītājs Silvano Vinčeti 2.februārī Romā preses konferences laikā iepazīstina ar Leonardo da Vinči gleznas "Mona Liza" jaunatklātajiem noslēpumiem.
Itālijas nacionālā kultūras mantojuma komitejas vadītājs Silvano Vinčeti 2.februārī Romā preses konferences laikā iepazīstina ar Leonardo da Vinči gleznas "Mona Liza" jaunatklātajiem noslēpumiem.

Itālijas nacionālā kultūras mantojuma komitejas vadītājs Silvano Vinčeti paziņoja, ka Florencē dzimušo renesanses mākslinieku šim darbam, visticamāk, iedvesmojis viņa māceklis un iespējamais mīļākais Salai ("Mazais velns") jeb īstajā vārdā Žans Džakomo Kaproti da Oreno. Luvras eksperti Vinčeti apgalvojumus jau apstrīdējuši.

Vinčeti uzskata, ka jaunais sievišķīgais mākslinieks, kurš kopā ar da Vinči strādāja 25 gadus, kalpojis par iedvesmas avotu un modeli vairākiem mākslinieka darbiem. Abu starpā valdījušas "divdomīgas" attiecībās, iespējams, viņi bijuši mīļākie, norādīja Vinčeti. Salīdzinot sejas vaibstus vairākos da Vinči darbos, Vinčeti atklājis pārsteidzošu līdzību ar "Monas Lizas" degunu un muti. Vēl vairāk, Vinčeti paziņoja, ka atklājis "Monas Lizas" acī sīkus iniciāļus L un S, kas norādot uz modeļa identitāti. "Portreta augstas kvalitātes digitālās kopijas izpēte atklāja L, kas nozīmē Leonardo, un S - Salai," paziņoja Vinčeti.

Leonardo da Vinči glezna "Mona Liza".
Leonardo da Vinči glezna "Mona Liza".

Luvras muzejs, kurā izstādīta slavenā glezna, Vinčeti apgalvojumus jau apstrīdējis. Muzejs paziņoja, ka ir veicis "visas iespējamās laboratoriskās pārbaudes" gleznai 2004.gadā un atkārtoti 2009.gadā, un nekādi "uzraksti, burti vai skaitļi" neesot atklāti.

"Uz koka tapušās gleznas novecošanās ir izraisījusi lielu skaitu plīsumu parādīšanos gleznā, radot daudzas kontūras, kas bieži pakļautas dažādām interpretācijām," paziņoja Luvra. Muzejs arī norādīja, ka Vinčeti savus apgalvojumus izteicis bez oriģināla izpētes.

Iepriekš Vinčeti bija paziņojis, ka atradis Karavadžo mirstīgās atliekas, iemantojot sev un savai komandai ne to labāko slavu. Tagad pētnieks izteica nožēlu par apkaunojumu, ko noteikti jūtot Luvra par šo pavedienu nepamanīšanu visu garo gadu laikā. "Es varu saprast viņu skepsi un izbrīnu - galu galā šai jābūt visvairāk pētītajai gleznai uz Zemes," norādīja Vinčeti, piebilstot, ka "viņi patiešām ir akli". "Viņiem jābūt nopietniem un jāpieņem, ka nav ieraudzījuši to, kas bijis viņiem pašā acu priekšā," pavēstīja Vinčeti. Un, lai pieliktu punktu šaubām par savu teoriju, Vinčeti paziņoja, ka ir gatavs ar savu komandu doties uz Franciju un, sadarbojoties ar Luvru, veikt tālākas pārbaudes. Vai prestižais muzejs uzņems Vinčeti, vēl nav zināms.

LETA AFP, Foto: AFP/LETA