Pasaulē
2011. gada 31. marts, 10:02

Ķīnā tiekas G20 valstu ministri un baņķieri

Jauns.lv

20 bagāto un attīstības valstu grupas (G20) ministri un baņķieri ceturtdien tiekas Ķīnā, lai pārrunātu sarežģījumus, kas apdraud pasaules monetāro sistēmu.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Ķīnas vicepremjerministrs Vans Cjišaņs atklās vienas dienas sanāksmi Naņdzjinā, Ķīnas austrumos.

ASV finanšu ministrs Timotijs Geitners, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Štrauss-Kāns un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Anhels Gurija arī apmeklēs šīs pārrunas, kuras organizē G20 prezidējošā valsts Francija.

Šajā sanāksmē, kas tiek rīkota laikā, kad globālās ekonomikas atlabšana saskaras ar tādiem šķēršļiem kā Japānas zemestrīces radītās sekas un eirozonas finanšu nedienas, galvenā uzmanība tiks veltīta veidiem, kā reformēt monetāro sistēmu.

Ķīna jau noraidījusi iespēju diskutēt par tās pretrunīgi vērtēto valūtas kursa režīmu, neskatoties uz kritiku, ka juaņas vērtība ir pārāk zema, sniedzot valsts eksportētājiem negodīgas tirdzniecības priekšrocības.

Sarkozī trešdien pauda cerības, ka šajā sanāksmē tiks debatēts par "tik ļoti nepieciešamo starptautiskās monetārās sistēmas reformu".

"Mums nepieciešams cīnīties pret monetāro nestabilitāti, kas draud iznīcināt jūsu visu veiktos konkurences pūliņus," sacīja Francijas prezidents.

Tikmēr Sarkozī tuvu esoši palīgi norādījuši, ka sanāksmē konkrētu lēmumu pieņemšana nav gaidāma.

LETA