Pasaulē

Miris par kompaktdisku tēvu dēvētais bijušais "Sony" prezidents

Jauns.lv

81 gada vecumā sestdien miris Japānas elektropreču kompānijas "Sony" bijušais prezidents Norio Ohga, kas tiek dēvēts par kompaktdisku tēvu.

Miris par kompaktdisku tēvu dēvētais bijušais "Son...

Ohga "Sony" vadītāja amatu ieņēma no 1982.-1995.gadam, vadot elektropreču ražotāja evolūciju globālajā izklaides impērijā.

""Sony" evolūciju ārpus audio un video aparatūras, ieejot mūzikas, filmu un spēļu tirgū un sekojošo transformāciju globālā izklaides industrijas līderī bez kādiem pārspīlējumiem var attiecināt uz Ohgas tālredzību un vīziju," teikts "Sony" pašreizējā prezidenta Hovarda Stringera izdotajā paziņojumā.

Starp Ohgas nopelniem ir 1968.gada sarunas starp "Sony" un "CBS Corp", kā rezultātā tika izveidota mūzikas izdevniecība "CBS/Sony Records", kas tagad pazīstama kā "Sony Music Entertainment".

Viņa lēmums 1989.gadā par 3,4 miljardiem ASV dolāru iegādāties filmu studiju "Columbia Pictures" nostiprināja "Sony" kā izklaides konglomerāta pozīciju.

Ohga arī izstrādāja "Sony" korporatīvo logo un uzraudzīja kompānijas ieiešanu videospēļu tirgū, kur tobrīd dominēja jau atpazīstami zīmoli, kā "Nintendo" un "Sega".

Neskatoties uz pašā kompānijā valdošo neticību, 1994.gadā tirgū tika laista "Sony" spēļu konsole "PlayStation", kas mūsdienās ir būtiska daļa no kompānijas biznesa.

Starp Ohgas vēsturiskākajiem nopelniem ir kompaktdiska (CD) formāta ieviešana. Viņa vadībā "Sony" izraisīja revolūciju mūzikas industrijā, 1982.gadā ieviešot kopā ar "Royal Philips Electronics" izstrādāto disku.

Ohga iestājās par 12 centimetrus diametrā lielo disku ar 75 minūšu mūzikas ietilpību, lai tajā derētu visa Bēthovena devītā simfonija.

Japāna atzinusi Ohgas sasniegumus, piešķirot viņam vairākus no valsts augstākajiem apbalvojumiem. Viņš saņēmis arī Francijas augstāko apbalvojumu Goda leģiona ordeni.

LETA