Arheologi izrakuši "Monas Lizas" modeles mirstīgās atliekas. FOTO
Pasaulē

Arheologi izrakuši "Monas Lizas" modeles mirstīgās atliekas. FOTO

Jauns.lv

Itāļu arheologi izrakuši mirstīgās atliekas, kas, iespējams, pieder Leonardo da Vinči slavenajā gleznā "Mona Liza" attēlotajai sievietei - Lizai Gerardini. Izrakumi norisinās bijušajā Svētās Ursulas sieviešu klostera teritorijā.

Arheologi izrakuši "Monas Lizas" modeles mirstīgās...

Izrakumi, kuros atrasta, iespējams, Mona Lizas modeles mirstīgās atliekas

Zinātnieki izcēluši divus gandrīz sabrukušus zārkus, būdami pārliecināti, ka vienā no tiem būs "Monas Lizas" atliekas. Šobrīd tās izmeklē Itālijas Nacionālā vēstures un kultūras pieminekļu aizsardzības komiteja.

Par to, ka šajā vietā varētu atrasties 1542.gadā mirušās Lizas Gerardini kaps, liecina iepriekš atrastie mūķeņu dokumenti. Zinātnieki plāno salīdzināt atrasto atlieku DNS ar viņas pēcteču DNS, bet pēc atrastā galvaskausa virtuāli restaurēt sievietes seju, lai beidzot varētu noskaidrot, vai gleznā patiešām attēlota viņa.

Lai arī saskaņā ar galveno hipotēzi da Vinči gleznā attēlota florenciešu zīda tirgotāja Frančesko del Džokondo sieva, pastāv arī citas versijas, kuru vidū ir arī pieņēmums, ka glezna patiesībā ir itāļu mākslinieka pašportrets.

Ja ekspertīze apstiprinās, ka mirstīgās atliekas patiešām pieder Gerardini, viņas kapa vieta tiks saglabāta kā tūristu apskates objekts un pētījuma rezultāti izlikti apskatei Florencē.


Kasjauns.lv/LETA/Foto: LETA/AFP