2011. gada 16. augusts, 07:20

Ķīnā sadedzinājies tibetiešu mūks

Jauns.lv

Ķīnas dienvidrietumos pirmdien sadedzinājās tibetiešu budistu mūks, aicinot atļaut tibetiešu garīgā vadītāja dalailamas atgriešanos dzimtenē, paziņoja organizācija, kas rīko kampaņu par Tibetas pašpārvaldi.

Mūka sadedzināšanās var izraisīt jaunu saspīlējumu tibetiešu apdzīvotajā Sičuaņas provinces daļā, kas robežojas ar Tibetas autonomo rajonu. Martā tur notika tibetiešu protesti, kurus izprovocēja cita tibetiešu mūka sadedzināšanās.

Londonā bāzētā organizācija "Free Tibet" ("Atbrīvojiet Tibetu") paziņoja, ka jauno protesta akciju sadedzinoties veicis 29 gadus vecs mūks Cevangs Norbu no Tavu klostera, kas atrodas apmēram 150 kilometrus no viņa sadedzināšanās vietas.

"Cevangs Norbu iedzēra benzīnu, aplējās ar benzīnu un tad aizdedzinājās," organizācija pavēstīja pa e-pastu nosūtītā paziņojumā, atsaucoties uz vārdā nenosauktu aculiecinieku.

"Bija dzirdami viņa saucieni "Mēs, tibetiešu tauta, gribam brīvību", "Lai dzīvo dalailama", "Ļaujiet dalailamam atgriezties Tibetā". Tiek uzskatīts, ka viņš miris notikuma vietā," ziņoja "Free Tibet".

Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Sjiņhua" arī vēstīja par mūka sadedzināšanos, bet apgalvoja, ka tās iemesli neesot zināmi.

Tavu (ķīniski Daofu) ir Sičuaņas provinces rietumu daļa, ko apdzīvo galvenokārt etniskie tibetieši. Daudzi Tibetas pašpārvaldes propagandētāji uzskata, ka šai Sičuaņas daļai jākļūt par daļu no plašākas tibetiešu kontrolētas teritorijas.

2008.gada martā Ķīnas policija apspieda tibetiešu protestus, kurus vadīja mūki Tibetas galvaspilsētā Lhasā, un tie pārauga vardarbīgos nemieros. Nemieru dalībnieki dedzināja veikalus un uzbruka iedzīvotājiem, sevišķi haņiem (ķīniešiem), kurus daudzi tibetieši uzskata par iebrucējiem, kas apdraud viņu kultūru.

Nemieri izplatījās arī uz tibetiešu apdzīvotām teritorijām ārpus Tibetas autonomā rajona, tostarp uz kalnaino Sičuaņas rietumu daļu.       

Ķīnas drošības spēki uz mēnesi aizturēja apmēram 300 tibetiešu mūkus no klostera Ķīnas rietumos, apspiežot protestus, kurus izprovocēja mūka sadedzināšanās martā.

Ķīna ir okupējusi   Tibetu  kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust   tibetiešu  kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu   dalailama  bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā.   Dalailama  uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu.

BNS