Pasaulē
2011. gada 24. augusts, 00:04

Britu druīdu līderis zaudē cīņā par arheologu atradumiem Stonhendžā

Jauns.lv

Pašpasludinātais britu druīdu līderis Karalis Artūrs, dzimis Džons Timotijs Rotsvells, cietis neveiksmi tiesā, cenšoties panākt seno cilvēku atlieku nogādāšanu atpakaļ Stounhendžā.

Karalis Artūrs, kurš Londonas augstākajā tiesā ieradās baltā talārā, vēlējās, lai tiesneši pārskata valdības lēmumu atļaut ekspertiem paturēt Stounhendžā atrastos cilvēku kaulus zinātniskiem pētījumiem.

Vairāk nekā 40 cilvēku mirstīgās atliekas tika atraktas 2008.gadā un, domājams, ir vismaz piecus gadsimtus vecas.

Valdība ir atļāvusi Šefīldas universitātes zinātniekiem šos atradumus paturēt līdz 2015.gadam.

Tomēr Karalis Artūrs ir nobažījies, ka kauli galu galā varētu tikt atdoti muzejam un savā kapa vietā tā arī neatgriezties.

57 gadus vecais druīds - bijušais karavīrs, kurš likumīgā ceļā nomainījis savu vārdu, - tiesai pavēstīja, ka šīs atliekas pieder "karaliskajai līnijai", "priesteru kastai", un druīdi tās uzskata par Stounhendžas sargātājām.

"Tām ir tiesības atgriezties savā pēdējā atdusas vietā, Stounhendžā," paziņoja Karalis Artūrs.

"Bet es uzskatu, ka tās tiks bezgalīgi glabātas gadījumā, ja zinātniskās metodes attīstās, un viņi var tās pārbaudīt vēlreiz," viņš piebilda.

Tomēr tiesnesis attiecās dot Karalim Artūram atļauju sākt valdības lēmuma izmeklēšanu, paziņojot, ka nav pietiekamu pierādījumu tam, ka Tieslietu ministrija būtu rīkojusies nesaprātīgi.

Tieslietu ministrija noliedz, ka Stounhendžā atrastās atliekas varētu tikt pārvestas uz muzeju, un noliedz, ka ministrija nav ņēmusi vērā Karaļa Artūra viedokli.

Druīdi bija sena priesteru kārta, par kuriem šodien maz kas zināms, jo viņi nav atstājuši rakstiskas liecības par sevi.

No idejas par druīdiem ir izaudzis neodruīdisms, kuram raksturīgi harmonijas meklējumi, dabas pielūgsme un visu dzīvo būtņu cienīšana.

Karalis Artūrs tiek uzskatīts par britu neodruīdu līderi.


LETA