Uz kurām valstīm bīstami braukt ar Bībeli? Valstu saraksts, kurās visvairāk necieš kristiešus
Pērn ticības dēļ ir nogalināti 1207 kristieši, liecina aplēses.
Pasaulē
2017. gada 14. janvāris, 06:45

Uz kurām valstīm bīstami braukt ar Bībeli? Valstu saraksts, kurās visvairāk necieš kristiešus

Jauns.lv

Pasaulē represijas un vajāšanas piedzīvo 215 miljoni kristiešu un katrs trešais kristietis ir piedzīvojis diskrimināciju vai pat nāves draudus, liecina Itālijas nevalstiskās organizācijas „Porte Aperte” dati. Jau piecpadsmito gadu pēc kārtas par kristiešiem visnelabvēlīgāko valsti atzīta Ziemeļkoreja.

Spiediens pret kristiešiem aug Āzijas dienvidos un dienvidaustrumos, proti, Indijā, Bangladešā, Laosā, Butānā un Vjetnamā. Budistu nacionālisma iespaidā sarakstā ir iekļauta arī Šrilanka. Indijā, līdz ar Narēndra Modi stāšanos premjerministra amatā, norisinās masveidīga hinduisma kustība ar mērķi pievērst šai reliģijai visus iedzīvotājus valstī. Ik nedēļu šeit notiek uzbrukumi apmēram 15 kristiešiem. Arī Indijas kaimiņos esošās nācijas ar hinduistu vai budistu pārsvaru izmanto reliģisko nacionālismu, lai stiprinātu varas pozīcijas agrārajos reģionos, ziņo Vatikāna Radio.

Taču vislielākās vajāšanas notiek zemēs ar islāma fundamentālisma ietekmi - Tuvo Austrumu reģionā, Ziemeļāfrikā un Āfrikas Raga valstīs. Politiskā nestabilitāte un vardarbība tur izraisa ekstrēmistu kustības „Daesh”, „Al-Shabaab” un „Boko Haram”.

Kristiešiem visnelabvēlīgākā vieta pasaulē jau 15 gadus pēc kārtas ir Ziemeļkoreja. Baznīca tur pilnībā ir pagrīdes statusā un tā ir atrauta no visas pasaules. Svēto Rakstu glabāšana un Dieva pielūgsme tur pakļauj riskam gan indivīdu, gan viņu ģimenes locekļu dzīvi un dzīvību.

Otrajā vietā ierindojas Somālija, kur valda cilšu likumi. Katrs, kurš no islāma pāriet kristietībā, riskē ar nāves sodu. Kristiešu vajāšanu ziņā trešajā vietā ierindojas Afganistāna, tai seko Pakistāna, Sudāna, Sīrija, Irāka, Irāna un Eritreja. Tiesa, „Islāma valsts” karotāju atkāpšanās dēļ no vairākām okupētajām teritorijām, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, 2016. gadā kristieši ir mazāk cietuši Sīrijā un Irākā. Desmitajā vietā sarakstā ir Jemena, kur kristieši atrodas karalim uzticīgo sunnītu un Irānas atbalstīto šiītu kara krustugunīs. Vienpadsmitajā vietā ir Lībija.

Pērn ticības dēļ ir nogalināti 1207 kristieši, vēsta „Porte Aperte”. Uzbrukumi notikuši 1329 baznīcām. Šie skaitļi ir tikai provizoriski, jo izdarīt precīzus aprēķinus kara skartajās zemēs nav iespējams.

Te gan jāpiebilst, ka saraksta beigās minētajās valstīs kristiešu vajāšanas gan nav tik izteiktas, kā pirmo vietu ieguvējās valstīs un tajās pārsvarā kristiešiem nāves briesmas nedraud. Viņu iekļaušana „Kristum nelabvēlīgo valstu” sarakstā, iespējams, saistīta ar to, ka vietējās varas iestādes neizrāda pārlieku lielu labvēlību kristiešu aktivitātēm.

Vienlaikus arī jāpiemin, ka vairākiem Latvijas iedzīvotājiem pēdējo pāris gadu laikā tomēr ir izdevies veiksmīgi paviesoties un pēc tam izrauties un dzīviem atgriezties no visantikristīgās valsts pasaulē – Ziemeļkorejas.

Šo veiksminieku sarakstā var minēt gan žurnālistus Lato Lapsu un Ivaru Āboliņu, kuri pēc atgriešanās no Ziemeļkorejas publicējuši iznīcinošus rakstus par tur valdošo režīmu, gan dziedātāju Ralfu Eilandu, kurš uz turieni biji devies kā tūrists, gan daiļslidotāju Alīnu Fjodorovu, kura Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā piedalījās starptautiskā daiļslidošanas festivālā par godu mirušajam valsts līderim Kim Čen Iram, gan arī kaislīgajiem ceļotājiem Indulim Balmakam un Ivaram Krūtainim.

Kristiešiem visnelabvēlīgākās zemes, pēc „Porte Aperte” datiem, ir:

1. Ziemeļkoreja

2. Somālija

3. Afganistāna

4. Pakistāna

5. Sudāna

6. Sīrija

7. Irāka

8. Irāna

9. Jemena

10. Eritreja

11. Lībija

12. Nigērija

13. Maldivu salas

14. Saūda Arābija

15. Indija

16. Uzbekistāna

17. Vjetnama

18. Kenija

19. Turkmenistāna

20. Katara

21. Ēģipte

22. Etiopija

23. Palestīnas teritorijas

24. Laosa

25. Bruneja

26. Bruneja

27. Bangladeša

28. Jordāna

29. Mjanma

30. Butāna

31. Malaizija

32. Mali

33. Tanzānija

34. Centrālāfrikas Republika

35. Tadžikistāna

36. Alžīrija

37. Turcija

38. Kuveita

39. Ķīnas Tautas Republika

40. Džibuti

41. Meksika

42. Komoru salas

43. Kazahstāna

44. Apvienotie Arābu Emirāti

45. Šrilanka

46. Indonēzija

47. Mauritānija

48. Bahreina

49. Omāna

50. Kolumbija

Elmārs Barkāns/Foto: Porte Aperte, AP/LETA, Evija Trifanova/LETA, Reuters/LETA/Scanpix