Pasaulē
2011. gada 23. septembrī, 18:16

ASV NASA pavadoņa krišanu Latvijas iedzīvotāji nevarēs redzēt

Jauns.lv

ASV NASA pavadoņa UARS ("Upper Atmosphere Research Satellite") satelīta krišanu, kas uz Zemes varētu nokrist pusnaktī, Latvijas iedzīvotāji nevarēs redzēt, aģentūrai BNS pastāstīja Astronomijas institūta pārstāvis Ilgonis Vilks.

ASV NASA pavadoņa krišanu Latvijas iedzīvotāji nev...

Ja pavadonis nokritīs pusnaktī, tas iegāzīsies Klusajā okeānā, bet tā nokrišanas laiks un vieta var mainīties, informēja Vilks.

"Ņemot vērā, ka tas sadalīsies sīkākos gabalos, pavadonis atgādinās sarkandzeltenu dzirksteļojošu spietu un būs līdzīgs ļoti spožam meteoram, tikai tā ātrums būs lēnāks. Pēc pašreizējiem aprēķiniem, pavadonis uz Zemes varētu nokrist pusnaktī, plus mīnuss septiņas stundas," paskaidroja Vilks.

Viņš arī norādīja, ka pavadoņa nokrišanu varēs redzēt dažu simtu kilometru rādiusā, līdz ar to Latvijas iedzīvotāji šo skatu vērot nevarēs. Latvijas astronomi gan sekos līdz pavadoņa krišanas procesam.

Patlaban tiekot domāts par risinājumu, kā varētu izvairīties no nekontrolētas pavadoņu krišanas, lai pēc tā izmantošanas beigām to varētu nogādāt atpakaļ uz Zemes.

UARS ap Zemi riņko 20 gadu un bija paredzēts Zemes augšējo atmosfēras slāņu izpētei.

BNS