Pasaulē
2011. gada 1. oktobris, 21:32

Māstrihtā stājas spēkā aizliegums ārvalstniekiem apmeklēt marihuānas kafejnīcas

Jauns.lv

Māstrihtā, kas atrodas pie Nīderlandes robežas ar Beļģiju un Vāciju, sestdien stājas spēkā aizliegums ārvalstniekiem apmeklēt kafejnīcas, kurās tiek tirgota marihuāna.

Pilsētas varasiestādes apgalvo, ka to ārvalstu tūristu pieplūdums, kas vēlas iegādāties vieglās narkotikas, apdraud sabiedrisko kārtību un rada lielas problēmas vietējai transporta sistēmai.

Savukārt kafejnīcu īpašnieki uzskata, ka aizliegums praksē nedarbosies un nodarīs tikai kaitējumu vietējai ekonomikai.

Bez tam aizliegums neattiecas uz vāciešiem un beļģiem, kuri ir galvenie marihuānas tirgotavu klienti ārvalstnieki.

Tikmēr Nīderlandes parlamentā drīzumā gaidāmas debates par marihuānas tirdzniecības ierobežošanu visas valsts mērogā.

Raidorganizācijas BBC korespondente Anna Holigena vēsta, ka Māstrihtas noteiktais aizliegums tiek uzskatīts par eksperimentu, kura izdošanās gadījumā līdzīgi varētu rīkoties arī citas Nīderlandes pilsētas.

Šobrīd Nīderlandē ir aptuveni 700 kafejnīcas, kurās tiek tirgota marihuāna.

Tiek lēsts, ka Māstrihtas marihuānas tirgotavas katru dienu apmeklē 6000 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ieradušies tikai uz īsu brīdi no blakus esošās Vācijas vai Beļģijas.

Taču kopš sestdienas ikviens, kuram nebūs vai nu Nīderlandes, vai Beļģijas, vai Vācijas pases, kafejnīcās, kur tirgo marihuānu, netiks ielaists.

Varasiestādes iegādājušas skenerus pasu un identifikācijas karšu pārbaudīšanai, un policija izlases kārtībā veiks kafejnīcās pēkšņus reidus.

Jauno noteikumu kritiķi norāda, ka tie ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību normām, jo ierobežo bloka pilsoņu līdztiesību un ceļošanas brīvību.

Marihuānas tirgotāju apvienības (VOCM) priekšsēdētājs Marks Jozemanss norāda, ka aizliegums nodarīs vairāk ļauna nekā laba.

"Visiem tiem klienti, kam tiks liegtas Nīderlandes kafejnīcas (..), būs jāatgriežas pie nelegālās aprites pašu valstī. Tāpēc tas šajās valstīs kļūs par lielāku problēmu un izraisīs vairāk noziegumu," sarunā ar aģentūru "Reuters" atzina Jozemanss.

VOCM norāda, ka marihuānas kafejnīcu piesaistītie tūristi, izmantojot citu pilsētas uzņēmumu pakalpojumus, gadā Māstrihtā papildus atstāj 140 miljonus eiro.

Tikmēr Nīderlandes Tieslietu ministrija vēlas panākt, lai marihuānas kafejnīcas visā valstī tiktu pārvērstas par tikai biedriem pieejamiem klubiem, kurus tādējādi drīkstētu apmeklēt tikai vietējie iedzīvotāji.

ES tiesa pagājušā gada decembrī atzina, ka Nīderlandes varasiestādēm ir tiesības liegt ārvalstniekiem apmeklēt marihuānas tirgotavas.

LETA