Pasaulē
2011. gada 1. oktobris, 23:14

ASV armijas kapelāniem būs tiesības noturēt geju laulību ceremonijas

Jauns.lv

ASV armijas kapelāniem pavalstīs, kur to atļauj štata likumi, ir tiesības noturēt viendzimuma pāru laulību ceremonijas, piektdien, desmit dienas pēc tā dēvētās nejautā, nestāsti politikas oficiālās atcelšanas, paziņoja Pentagons.

Šobrīd geju laulības ir atļautas sešās ASV pavalstīs - Konektikutā, Aiovā, Masačūsetsā, Ņūhempšīrā un Vermontā, kā arī Kolumbijas Apgabalā, taču federālā valdība tās neatzīst. Līdz ar to homoseksuālo karavīru partneri nebauda tādas pašas tiesības kā heteroseksuālo militārpersonu laulātie.

"Armijas kapelāni drīkst piedalīties vai noturēt jebkuru privātu ceremoniju gan militārā objektā, gan ārpus tā, ja ceremoniju neaizliedz štata vai vietējais likums," teikts Pentagona apkārtrakstā.

Tomēr vienlaikus Aizsardzības ministrija norāda, ka piedalīšanās šādās ceremonijās nevienam kapelānam nav obligāta, ja tas ir pretrunā ar viņa reliģisko pārliecību, kā arī uzsvērts, ka kapelāna klātbūtne nenozīmē, ka Pentagons šo ceremoniju atbalstītu.

Kā ziņots, pēc gadiem ilgas tiesāšanās un politiķu debatēm 20.septembrī oficiāli tika atcelts aizliegums atklātiem homoseksuāļiem dienēt Savienoto Valstu armijā.

Pēc pērnā decembra Kongresa balsojuma, kurā tika atbalstīta pretrunīgi vērtētā likuma atcelšana, ASV armijai nācās pārstrādāt noteikumus un 2,25 miljoni militārpersonu - faktiski visi ASV bruņotie spēki - tika īpaši apmācīti.

"Nejautā, nestāsti" politika, kas gejiem un lesbietēm armijā liedza atklāti atzīt savu seksuālo orientāciju, ASV bija spēkā kopš 1993.gada.

Saistībā ar šo aizliegumu armiju nācies pamest aptuveni 14 000 militārpersonu.

Lai gan bijušais prezidents Bils Klintons iestājās par aizlieguma atcelšanu, saskaroties ar likumdevēju un armijas vadības iebildumiem, viņš tomēr piekrita "nejautā, nesaki" kompromisam.


LETA