Tūkstošiem cilvēku Maskavā un Sanktpēterburgā protestē pret vēlēšanu rezultātiem
Pasaulē
2011. gada 5. decembris, 23:23

Tūkstošiem cilvēku Maskavā un Sanktpēterburgā protestē pret vēlēšanu rezultātiem

Jauns.lv

Tūkstošiem cilvēku pirmdien pulcējušies Maskavas centrā un Sanktpēterburgā, lai protestētu pret pārkāpumiem, kas pieļauti Krievijas parlamenta vēlēšanu laikā.

Policija ziņo, ka Sanktpēterburgā aizturēti aptuveni 100 opozīcijas aktīvistu, kuri jau otro dienu pēc kārtas mēģināja Ņevas prospektā sarīkot nesankcionētu demonstrāciju.

Tikmēr protesta akcijā, kuru Maskavas centrā rīko liberāļi, kam bija liegts piedalīties vēlēšanās, iesaistījušies aptuveni 5000 cilvēku, vēsta tīmekļa vietne "Gazeta.ru".

Savukārt aģentūra "Interfax", atsaucoties uz policijas sniegto informāciju, vēsta, ka Maskavā sapulcējušies aptuveni 2000 cilvēku.

Šo mītiņu varasiestādes ir sankcionējušas.

Saskaņā ar aģentūras AFP fotogrāfa ziņoto, ka līdz šim Maskavā arestēti jau vairāki demonstrācijas dalībnieki, tostarp arī pazīstamais blogeris un cīnītājs pret korupciju Aleksejs Navaļnijs.

"Viņi ir blēžu uz zagļu partija," paziņoja Navaļnijs, kurš vēlāk savā "Twitter" kontā rakstīja, ka "sēž policijas busiņā".

"Šodien Krievijai ir vēsturiska diena. [Vladimirs] Putins un viņa partija ir zagļi, un tie blēži ir zaudējuši apkaunojošā veidā," atzīmēja opozīcijas kustības "Parnas" pārstāvis Vladimirs Rižkovs.

Kā ziņots, valdošā partija "Vienotā Krievija" svētdien notikušajās vēlēšanās no 450 deputātu vietām ieguvusi 238, kas gan ir ievērojami mazāk nekā 2007.gadā, kad tā izcīnīja 315 mandātus.

Taču vienlaikus tiek ziņots, ka šo vēlēšanu laikā pieļauts nepieredzēti daudz pārkāpumu, ko jau nosodījusi Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju delegācija.

"Nopietnas bažas" par vēlēšanu gaitu paudusi arī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: AFP/EPA/LETA