Krievijas opozicionāri Maskavā piesaka mītiņu ar 50 000 dalībnieku
Pasaulē
2011. gada 12. decembris, 12:55

Krievijas opozicionāri Maskavā piesaka mītiņu ar 50 000 dalībnieku

Jauns.lv

Krievijas opozīcijas kustības "Solidaritāte" un Kreisās frontes pārstāvji iesnieguši Maskavas mērijā paziņojumu, ka sestdien, 24.decembrī, vēlas galvaspilsētā sarīkot mītiņu godīgu vēlēšanu atbalstam ar 50 000 cilvēku piedalīšanos, pavēstīja "Solidaritātes" pārstāve Nadežda Mitjuškina.

To, kas ir paziņojumā minētā mītiņa norises vieta, viņa neprecizēja, "lai varasiestādes mums nevarētu pārmest aicinājumus uz akciju, kas nav saskaņota".

Mītiņu pieteikuši "Solidaritātes" aktīvisti Mitjuškina un Sergejs Davidis, žurnālists Sergejs Parhomenko un Kreisās frontes preses sekretāre Anastasija Udaļcova.

Udaļcova apliecināja, ka pieteikumā Manēžas laukums norādīts kā mītiņa norises vieta, bet kā alternatīva - Akadēmiķa Saharova prospekts.

Savukārt Iļja Kļišins, kurš sociālajā tīklā "Facebook" izveidojis notikuma mājaslapu, paziņojumā tviterī norādīja, ka mītiņa norises vietas pirmais variants ir Vasilija nogāze, līdzās Kremlim, Manēžas laukums ir otrais, bet Akadēmiķa Saharova prospekts - trešais variants.

Līdzās mītiņa pieteicējiem pasākuma sabiedriskajā organizatoru komitejā piedalās Aleksejs Navaļnijs, Boriss Ņemcovs, Boriss Akuņins, Vladimirs Rižkovs un citi.

10.decembrī Maskavā Bolotnaja laukumā notikušajā mītiņā, pēc dažādām aplēsēm, piedalījās no 20 līdz 80 tūkstoši cilvēku. Tajā tika pieņemta rezolūcija, kuras galvenā prasība ir parlamenta vēlēšanu rezultātu atcelšana.

Ja varasiestādes šo prasību neizpildīs, demonstranti sola no jauna pucēties protesta akcijā 24.decembrī.

Kopš vēlēšanu noslēguma publiskotas neskaitāmas liecības par rezultātu viltošanu, arī videoreportāžas par nelikumīgu biļetenu ievietošanu balsošanas urnās, novērotāju atskaites un fotogrāfijas, kas liecina par balsu skaitīšanas rezultātu sagrozīšanu.

Novērotāji vairākos iecirkņos Maskavā konstatējuši, ka rezultāti falsificēti par labu Kremļa partijai "Vienotā Krievija", savukārt liberālās partijas "Jabloko" sniegums oficiālajos rezultātos sarucis līdz nepazīšanai.

Par konstatētajiem pārkāpumiem opozīcijas partijas vairākās Krievijas pilsētās jau vērsušās ar prasībām tiesās, pirmdien vēsta avīze "Kommersant".

Desmitiem tūkstoši cilvēku sestdien izgāja ielās Krievijas pilsētās, protestējot pret Krievijas parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un skandinot "Krievija bez Putina".

Kasjauns.lv/LETA/Foto: AFP/EPA/LETA