Martins Dukurs: Visas sacensības Vinterbergā bija viens liels štrunts
Pasaulē

Martins Dukurs: Visas sacensības Vinterbergā bija viens liels štrunts

Jauns.lv

Lai arī Latvijas skeletonists Martins Dukurs Pasaules kausa izcīņas trešajā posmā Vinterbergas trasē Vācijā sestdien izcīnīja kārtējo pārliecinošo uzvaru, kopumā šī posma sacensības viņš vērtē ļoti negatīvi.

Martins Dukurs: Visas sacensības Vinterbergā bija ...
Martins Dukurs: "Uzskatu, ka šīs sacensības tomēr nebija godīgas, un šajā situācijā pat nav nozīmes vai es vinnēju vai nē."
Martins Dukurs: "Uzskatu, ka šīs sacensības tomēr nebija godīgas, un šajā situācijā pat nav nozīmes vai es vinnēju vai nē."

Kā ziņots, šajā posmā tika izmēģināts eksperimentāls sacensību formāts - vispirms sportisti veica kvalifikācijas braucienu, kurā noskaidroja tos desmit labākos skeletonistus, kas sestdien piedalījās finālsacensībās.

Tiesa, kvalifikācijas brauciena rezultāts netika ņemts vērā, par posma uzvarētāju kļūstot finālbrauciena labākā rezultāta īpašniekam.

Piektdien notikušajā pirmajā kvalifikācijas braucienā Martins un Tomass Dukuri ieņēma attiecīgi pirmo un trešo vietu.

Savukārt otro kvalifikācijas braucienu paspēja veikt astoņi no 20 skeletonistiem, bet pēc tam tas nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ tika atcelts.

Jau vēstīts, ka izšķirošajā, otrajā, braucienā, kas sestdien notika sliktos laika apstākļos, šī brīža pasaules labākais skeletonists Martins Dukurs trasi veica 57,90 sekundēs, par 0,32 sekundēm apsteidzot otrajā vietā palikušo vācieti Franku Rommelu.

Trešo vietu sacensībās izcīnīja Krievijas sportists Aleksandrs Tretjakovs, kurš Martinam Dukuram zaudēja 0,39 sekundes.

Savukārt Tomass Dukurs brauciena sākumā pieļāva nelielu kļūdu un ieņēma septīto vietu, finišā no sava brāļa atpaliekot par 1,43 sekundēm.

"Šīs sacensības bija viens liels štrunts. Šāda rīkotāju attieksme nav nopietna. Un manu viedokli apliecina gan tas, kāda bija starpība starp sportistu starta un finiša rādītājiem, gan trases atšķirīgā kvalitāte, kad citiem trasi iztīra, citiem - nē. Uzskatu, ka šīs sacensības tomēr nebija godīgas, un šajā situācijā pat nav nozīmes vai es vinnēju vai nē," savā spriedumā par šo posmu skarbs sarunā ar portālu "bobslejs.lv" bija Martins Dukurs.

Martins Dukurs arī norādīja, ka tieši atšķirīgā trases kvalitāte pamatīgi pasliktināja Tomasa Dukura rezultātu sacensībās, jo Tomasa brauciena brīdī sniegs trasē bija sasnidzis tik daudz, ka starta ieskrējiena ledus grope jau bija pilna ar sniegu, kas burtiski "izsvieda" Tomasa kamanas no ieskrējiena slieces, kā rezultātā jau šī kļūda trases augšā vairs neļāva aizvadīt labu braucienu.

Sliktā trase šādā veidā negatīvi ietekmēja arī Anglijas, Kanādas un divu Vācijas skeletonistu brauciena rezultātu.

Tāpat Martins Dukurs arī negatīvi vērtēja braucēju sadalījumu sestdienas sacensībās, kad, neskatoties uz to, ka piektdien viņš bija labākais, sestdien viņam nācās startēt tikai ar desmito starta numuru.

Martins Dukurs, līdzīgi kā daudzi citi skeletonisti un treneri, ļoti negatīvi vērtē arī Vinterbergā piemēroto sacensību shēmu, kad piektdien bija noteikti divi braucieni, pēc kuriem sestdien izšķirošajā sacensībās ar tikai vienu braucienu piedalījās desmit labākie. Līdz šim sacensības notika vienā dienā un sportistu rezultātu noteica divu braucienu kopsummā.

"Es saprotu, ka kādam ir svarīgi padarīt sacensības interesantākas skatītājiem. Lai cilvēki būtu ieinteresēti vairāk televīzijā vērot skeletonu. Protams, es priecājos, ja mūsu sporta veids gūst lielāku popularitāti. Tomēr gribu uzsvērt, ka esmu sportists, nevis šovmenis, un man svarīgākais ir rezultāts. Kāpēc man jāstartē divas dienas, ja varu to darīt vienā dienā?" savās pārdomās dalījās Martins Dukurs.

Viņš arī prognozē, ka, visticamāk, šis jaunieviestais sacensību formāts tiks atcelts un nākamie mači notiks līdz šim ierastajā kārtībā - vienā dienā, uzvarētāju noskaidrojot divu braucienu summā.

Martins Dukurs atklāja, ka šobrīd sportisti un treneri gatavojot vēstuli sacensību rīkotājiem, kurā viens no priekšlikumiem ir piektdienā rīkot sacensības pēc līdzšinējā formāta, kurā tiek noskaidrots kārtējā posma uzvarētājs divu braucienu summā vienā dienā, savukārt nākamajā dienā, ja rīkotājiem ir vēlme padarīt skeletonu interesantāku televīzijas skatītājiem, organizēt, piemēram, "izaicinājuma sacensības" skeletonistiem kā papildu sacensības, bet kas neiekļaujas Pasaules kausa izcīņā.

Pēc trijiem posmiem Pasaules kausa kopvērtējumā Martina Dukura kontā ir 675 punkti, Tretjakovs izcīnījis 610 punktus, bet uz trešo vietu ar 586 punktiem pakāpās Rommels. Savukārt Tomass Dukurs ar 578 punktiem šobrīd ieņem ceturto vietu.

Kā ziņots, pirmajos divos šīs sezonas Pasaules kausa posmos pārliecinošas uzvaras izcīnīja pēdējo divu sezonu Pasaules kausa ieguvējs un Eiropas čempions, kā arī pagājušā gada pasaules čempions un 2010.gada Vankūveras olimpisko spēļu sudraba godalgas ieguvējs Martins Dukurs.

Savukārt viņa vecākais brālis Tomass Dukurs pirmajā posmā izcīnīja trešo vietu, bet otrajā - otro pozīciju.

Kā ziņots, Laplaņas trasē Francijā aizvadītajā otrajā posmā abi brāļi Dukuri otro reizi vēsturē kāpa uz goda pjedestāla diviem augstākajiem pakāpieniem.

Pasaules kausa ieskaitē šosezon notiks astoņi posmi, bet sezona februāra otrajā pusē noslēgsies ar pasaules čempionātu, kas risināsies Leikplesidas trasē ASV.


LETA/Foto: Lita Krone/LETA