Ziemeļkoreju pārņēmusi histēriska raudāšana. VIDEO
Pasaulē
2011. gada 19. decembris, 14:06

Ziemeļkoreju pārņēmusi histēriska raudāšana. VIDEO

Jauns.lv

Līdz ar ziņām par Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenira nāvi, valsti pārņēmušas histēriskas sēras un galvaspilsētas ielās redzami tūkstošiem raudošu pilsoņu. Ziemeļkorejas oficiālie plašsaziņas līdzekļi ziņo par plašām sērām visā valstī.

Internetā publiskoti video, kuros redzama histērija Phenjaņas ielās. Cilvēki raud, sapulcējušies baros pie mirušā vadoņa attēliem. Lai arī Čenirs nomira sestdienas rītā, oficiāli par viņa nāvi tika paziņots vien pirmdienas rītā, emocionālā nacionālās televīzijas uzrunā.

VIDEO: Ziemeļkorejieši sēro par vadoņa nāvi

Kims Čenirs – pasaulē noslēpumainākās valsts vadītājs

Atgādinām, ka mūžībā 69 gadu vecumā sestdien aizgājis Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs, kurš valsts galvas amatu ieņēma kopš 1994.gada, pirmdien pavēstīja valsts mediji.

Līderis "miris no lielas garīgas un fiziskas pārslodzes" sestdien plkst.8.30 pēc vietējā laika (plkst.1.30 pēc Latvijas laika) vilcienā, dodoties vizītē uz galvaspilsētas apkaimi, apliecināja oficiālā Korejas Centrālā ziņu aģentūra.

Kims Čenirs atbilstoši oficiālajai Ziemeļkorejas historiogrāfijai dzimis 1942.gada 16.februārī. Tieši šī diena Korejas Tautas Demokrātiskajā Republikā (KTDR) tiek atzīmēta kā nacionālie svētki.

Atbilstoši oficiālajai versijai Kims Čenirs dzimis korejiešu partizāņu nometnē Pektu kalna rajonā, Ziemeļkorejā, savukārt atbilstoši neoficiālajai - Krievijas Tālajos Austrumos Vjatskas ciemā, 70 kilometru attālumā no Habarovskas.

Bērnību viņš pavadījis Vjatskā, kur bija dislocēta Padomju armijas 88.atsevišķā brigāde. Tās bataljona komandieris bija Kima Čenira tēvs, nākamais KTDR prezidents Kims Irsens.

1945.gada novembrī Kims Čenirs kopā ar ģimeni pārcēlās uz Phenjanu, Ziemeļkorejā, bet 1950.-1953.gada Korejas kara laikā evakuējās uz Ķīnu. Viņš ir beidzis ķīniešu sākumskolu. Pēc kara beigām iestājās armijas skolā netālu no Phenjanas.

No 1960. līdz 1964.gadam mācījās Phenjanas universitātē, bet pēc tās beigšanas strādāja tēva privātajā apsardzē, pēc tam - Korejas Darba partijas centrālkomitejā.

70.gados sāka darboties partijas augstākajā vadībā. Kopš 1991.gada 24.ecembra ir Korejas Tautas armijas virspavēlnieks, bet kopš 1993.gada - KTDR Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs. Atbilstoši 1998.gadā pieņemtajiem konstitūcijas labojumiem tas ir "augstākais valsts amats, kura pilnvarās ietilpst valsts politisko, militāro un ekonomisko spēku vadība un komandēšana".

1997.gada oktobrī Kims Čenirs izraudzīts par Darba partijas ģenerālsekretāru.

Kims Čenirs bija valsts un partijas faktiskais vadītājs kopš sava tēva nāves 1994.gadā.

Viņš sarakstījis vairākus darbus par oficiālās ideoloģijas - čučhes - teoriju un praksi. Ziemeļkorejā viņu dēvēja par dārgo vadītāju, ceļazvaigzni, nākotnes Sauli.

Kims Čenirs sabiedrībā parādījās reti un parasti uzstājās tikai karavīru priekšā.

Oficiālas informācijas par līdera ģimeni un bērniem nav.

Atbilstoši mediju ziņām viņam ir trīs dēli. Viens no viņiem - Kims Čenuns - 2010.gadā tika iecelts Darba partijas centrālkomitejā un Centrālās kara komisijas vicepriekšsēdētāja amatā. Viņam piešķirts ģenerāļa tituls. Kims Čenuns tiek uzskatīts par paša Kima Čenira izraudzīto varas mantinieku.

KTDR līderis no dzīves aizgāja 17.decembrī, tomēr valsts mediji par viņa nāvi pavēstīja tikai pirmdien.

VIDEO: Ziemeļkorejieši sēro par vadoņa nāvi

Varas mantinieks Kims Čenuns

Pēc Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāves valsts vadītāja tronis paredzēts trešās paaudzes Kima dinastijas pārstāvim mirušā diktatora jaunākajam dēlam Kimam Čenunam.

Ziemeļkorejas valsts mediji pirmdien mudināja sekot "diženajam pēctecim", apliecinot, ka Phenjanas politiskā elite ir piekritusi ieplānotajai varas pārmantošanai.

"Kima Čenuna vadība nodrošina pārliecinošu garantiju, ka Kima Irsena aizsāktais un Kima Čenira vadītais revolucionārais ceļš tiks turpināts caur paaudzēm līdz uzvarai," teikts Ziemeļkorejas oficiālo mediju paziņojumā.

Kima Čenuna dzīve lielā mērā ir tīta miglā, tomēr pēdējos gados pēc Kima Čenira 2008.gadā piedzīvotā insulta viņš bīdīts priekšplānā kā izraudzītais pēctecis valsts vadītāja amatam.

Tiek uzskatīts, ka Kims Čenuns dzimis 1983. vai 1984.gadā. Pēdējos gados viņa dzimšanas diena Ziemeļkorejā svinēta kā valsts svētki 8.janvārī, un saskaņā ar oficiālo mediju vēstīto nākamajam valsts līderim ir 27 gadi.

Viņa māte ir viena no Kima Čenira mīļākajām, Japānā dzimusī korejiešu dejotāja Ko Jonhi, kas 2004.gadā nomira no krūts vēža.

Vidējo izglītību Kims Čenuns ieguvis starptautiskā mācību iestādē Šveicē, kur mācības notika angļu valodā. Skolā viņš mācījies ar pieņemtu pseidonīmu.

Kā žurnālistiem stāstījuši viņa agrākie skolas biedri un skolotāji, Kims jaunākais bijis kautrīgs puisis, kuram patikusi slēpošana un asa sižeta filmu aktieris Žans Klods van Damme.

Pēc tam viņš izglītojies Kima Irsena vārdā nosauktajā Militārajā universitātē Phenjanā.

Sabiedrības uzmanības lokā Kims Čenuns nonāca 2010.gada septembrī, kad Ziemeļkorejas Strādnieku partijas konferencē - pirmajā 30 gadu laikā - Kima jaunākajam dēlam tika piešķirta četrzvaigžņu ģenerāļa dienesta pakāpe un viņš tika iecelts par Centrālās militārās komisijas priekšsēdētāja vietnieku, kaut arī viņam nebija nekādas militāras pieredzes.

Tikai tad Ziemeļkorejas medijos pirmo reizi tika publicēta viņa fotogrāfija pieaugušā vecumā. Attēlā bija redzams apaļīgs jauns vīrietis ģērbies tumšā Mao Dzeduna stila uzvalkā.

Kopš tā laika Kims Čenuns vienmēr bijis līdzās savam tēvam un, kā tiek ziņots, aktīvi piedalījies valsts pārvaldē.

Vienlaikus tika aktivēta Ziemeļkorejas propagandas mašīna, veidojot nākamā līdera personības kultu līdzās viņa tēvam un vectēvam, 1994.gadā mirušajam Ziemeļkorejas dibinātajam un "mūžīgajam līderim" Kimam Irsenam.

Tomēr nav skaidrs, kā tiks realizēta varas nodošana pasaulē vienīgajā komunistiskajā dinastijā.

Tiek uzskatīts, ka par 27 gadus vecā Kima jaunākā politiskajiem mentoriem kļūs Kima Čenira vienīgā māsa Kima Kjonhuja un viņas vīrs Džans Sintēks, kas ir valsts neoficiālais otrs augstākais līderis.

Kaut arī daudzi novērotāji neuzskata, ka kodolbruņotajā valstī gaidāmas kādas tūlītējas pārmaiņas, ilgtermiņa notikumu scenārijs pagaidām nav skaidrs.

Kimam Čenunam ne tikai nav pieredzes, bet viņam trūkst arī spēcīgas aizmugures, skaidro Vašingtonā bāzētā pētniecības institūta "Heritage Foundation" ziemeļaustrumu Āzijas eksperts Brūss Klingners, norādot, ka savus amatus zaudējušas vairākas augstas amatpersonas, kas nav bijušas sajūsmā par valsts vadītāja amata pārmantošanu trešajā paaudzē.

"Politiskā elite izvērtēs ārējo draudu un iekšējas nestabilitātes iespējamību, ko rada nepieredzējis līderis. Augstākā vadība var Čenuna trūkumus uzskatīt par pietiekamu pamatojumu viņa pēctecības apšaubīšanai," prognozēja Klingners.

Nekas nav zināms arī par Kima Čenuna rakstura iezīmēm, taču eksperti uzskata, ka viņš daudzējādā ziņā līdzinās tēvam un ka viņam ir potenciāls kļūt par spēcīgu un nežēlīgu līderi.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: AFP/EPA/LETA