Papildināta- Desmitiem tūkstošiem cilvēku Maskavā protestē pret vēlēšanu rezultātu viltošanu. FOTO
Pasaulē
2011. gada 24. decembris, 11:31

Papildināta- Desmitiem tūkstošiem cilvēku Maskavā protestē pret vēlēšanu rezultātu viltošanu. FOTO

Jauns.lv

Desmitiem tūkstošiem cilvēku sestdien Maskavā izgāja ielās, lai protestētu pret Krievijas parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

 

Turot rokās baltus gaisa balonus un plakātus ar uzrakstu "Par brīvām vēlēšanām", cilvēki pulcējās Saharova prospektā, kas simboliski nes padomju laika disidenta un Nobela Miera prēmijas laureāta Andreja Saharova vārdu.

Saskaņā ar policijas datiem mītiņā piedalījās 29 000 cilvēku, kamēr akcijas organizatori apgalvo, ka demonstrantu skaits esot sasniedzis 120 000.

Tikmēr Krievijas prese jau atzīst, ka sestdienas demonstrācija bijusi vēl lielāka nekā tā, kas notika 10.decembrī un kurā, pēc dažādu avotu datiem, piedalījās no 25 līdz 80 tūkstošiem cilvēku.

Negaidīti lielais protestētāju skaits, kādu Krievija nav pieredzējusi kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, šķiet, Kremli pārsteidzis nesagatavotu, un, cenšoties rast izeju no situācijas, varasiestādes paziņojušas par ierobežotu politisko reformu īstenošanu.

Taču protestētāji šo piekāpšanos noraida kā nepietiekamu, un pieprasa viltoto vēlēšanu rezultātu anulēšanu un jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Daži protestētāji turēja plakātus, kas attēloja premjerministru Vladimiru Putinu, kuram galvā uzmaukts prezervatīvs, tādējādi izsmejot viņa sarkastisko piezīmi, ka demonstranti savu balto lentīšu dēļ atgādinot cīnītājus pret AIDS epidēmiju.

Kāds cits plakāts, kas slējās pār protestētāju galvām, vēstīja: "Mēs esam pamodušies, un tas ir tikai sākums."

Blogeris Aleksejs Navaļnijs, kurš izvirzījies par vienu no protestu kustības līderiem, savā runā paziņoja, ka uz nākamo mītiņu sapulcēšoties miljons cilvēku, lai pieprasītu jaunas parlamenta vēlēšanas.

"Es šeit redzu pietiekami daudz cilvēku, lai tūlīt ieņemtu Balto namu," kur atrodas Krievijas valdības mītne, sacīja Navaļnijs. "Taču mēs esam miermīlīgi ļaudis, un mēs to nedarīsim, pagaidām."

"Mēs zinām, ko mēs darīsim. Mēs iziesim ielās, kamēr viņi mums neatdos to, kas ir mūsu. Nākamreiz mēs Maskavas ielās izvedīsim miljonu cilvēku," atskanot demonstrantu gavilēm, paziņoja blogeris.

"Es nevienu nevēlos biedēt, taču es jums apsolu, ka nākamgad līderi mainīsies un vara piederēs tiem, kam tā pienākas. Vara piederēs tautai," uzsvēra Navaļnijs.

Uz mītiņu bija ieradies arī nesen no finanšu ministra amata padzītais Aleksejs Kudrins, kurš brīdināja, ka Krievijai draud jauna revolūcija, ja starp Kremli un protestētājiem nesāksies dialogs.

"Nepieciešama platforma dialogam, citādi būs revolūcija, un mēs zaudēsim miermīlīgu pārmaiņu iespēju, kura mums ir šodien," uzsvēra bijušais ministrs, taču viņa teiktais mītiņa dalībniekos lielu sajūsmu neraisīja, un protestētāji turpināja skandēt: "Krieviju bez Putina!" un "Jaunas vēlēšanas, jaunas vēlēšanas!"

Uz jautājumu, vai jūs vēlaties Putina atgriešanos prezidenta amatā, kuru no skatuves uzdeva rakstnieks Boriss Akuņins, mītiņa dalībnieki atbildēja ar skaļu: "Nē!".

Neskatoties uz temperatūru, kas bija zem nulles, mītiņā valdīja svētku gaisotne, un no skaļruņiem Saharova prospektā skanēja komunisma perioda leģendārā rokmūziķa Viktora Coja dziesma "Mēs vēlamies pārmaiņas".

Gatavojoties sestdienas protesta akcijai, varasiestādes īstenojušas stingrus drošības pasākumus.

Gar Saharova prospektu bija novietoti 40 autobusi ar policistiem masu nekārtību apspiešanai piemērotā bruņojumā.

Savukārt no Krievijas otras lielākās pilsētas Sanktpēterburgas tiek ziņots, ka tur protesta akcijā piedalījušies 1500 cilvēki un ka policija vairākus protestētājus ir aizturējusi.

Protesta akcijas notikušas arī citās Krievijas pilsētās.

Protestu diena, tāpat kā 10.decembrī, iesākās ar mītiņu Vladivostokā, kurā piedalījās kāds 100 cilvēku, kas pieprasīja Putinu nodot tiesai.

Mītiņu vilnis no Tālajiem Austrumiem tālāk vēlās pāri citām Sibīrijas pilsētām.

Saņemtas ziņas, ka Barnaulā, kas atrodas Altaja novadā, notikuši divi mītiņi, no kuriem viens noslēdzies ar demonstrantu aizturēšanu.

Kremlim visumā lojālās un skandalozā populista Vladimira Žirinovska vadītās Liberāldemokrātiskās partijas mītiņā, kuru varasiestādes bija sankcionējušas, piedalījies aptuveni 100 cilvēku, un tas beidzies bez starpgadījumiem.

Otra akcija notika pie pilsētas administrācijas ēkas, un tajā piedalījušies aptuveni 150 cilvēki, no kuriem liela daļa bija ieradusies ar aizlīmētām mutēm un pie apģērbta piespraustām baltām lentītēm, kas kļuvušas par protestu kustības simbolu.

Šī akcija nebija ar varas iestādēm saskaņota. Pēc policijas brīdinājuma, mītiņa organizatori, kas pārstāv liberālo partiju "Jabloko", akciju pārtrauca, taču daļa demonstrantu palika laukumā, turpinot skandēt saukļus, un policija sāka cilvēku aizturēšanu.

Protesta mītiņš noticis arī Novosibirskā, kur pulcējās aptuveni 800 cilvēku. Tur viss noticis bez incidentiem.

Neskatoties uz 15 grādus lielo salu, apmēram 100 cilvēku taisnīgas vēlēšanas pieprasīja Oremburgā, kas atrodas netālu no robežas ar Kazahstānu.

Aptuveni 500 cilvēku pulcējās Čeļabiskā zem saukļa: "Šīs vēlēšanas bija farss. Mēs vēlamies godīgas vēlēšanas."

Kā ziņots, īsu brīdi pirms protestu akcijas sākuma Cilvēktiesību padome, kas darbojas kā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva konsultatīvai orgāns, sestdien atzinusi, ka daudzie pārkāpumi parlamenta vēlēšanu laikā diskreditējuši likumdevēju sapulci, un aicinājusi atcelt no amata centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju, kā arī rīkot jaunas vēlēšanas.

"Daudzie ziņojumi par biļetenu aizvietošanu, balsu skaitīšanas rezultātu protokolu pārrakstīšanu, nepamatotu novērotāju un žurnālistu padzīšanu [no vēlēšanu iecirkņiem], fotografēšanas un video uzņemšanas aizliegumiem un citiem vēlēšanu tiesību pārkāpumiem, kā arī neizskaidrojamie vēlēšanu statistikas paradoksi noveduši pie masveida neticības balsošanas rezultātiem," teikts padomes paziņojumā.

"Tas politiski un morāli diskreditē vēlēšanu sistēmu un parlamenta apakšpalātu, kas izveidota uz tās pamata, un rada reālus draudus Krievijas valstij," norādījusi konsultatīvā padome.

Negaidīti asā tonī ieturētajā dokumentā padomes locekļi pieprasījuši arī Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vladimira Čurkova atkāpšanos, kā arī norādījuši, ka līdz martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām jāatbrīvo visi vietējo vēlēšanu komisiju darbinieki, kas bijuši iesaistīti pārkāpumos.

Padome arī uzsvērusi, ka nepieciešams izstrādāt jaunu vēlēšanu likumu, lai būtu iespējams sarīkot ārkārtas parlamenta vēlēšanas.

Tikmēr viens no opozīcijas līderiem Boriss Ņemcovs žurnālistiem paziņojis, ka nākamā masu protesta akcija tiks rīkota 2012.gada februārī.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: AFP/LETA