Pasaulē
2012. gada 19. maijs, 11:49

Londonā būs aplūkojama neredzamu mākslas darbu izstāde

Jauns.lv

Mākslas galerija Londonā izveidos izstādi no neredzamiem darbiem, ziņo britu laikraksts "The Daily Telegraph".

Heivorda galerija savāks 50 pazīstamu mākslinieku "neredzamos" darbus. Starp eksponātiem būs popārta mākslinieka Endija Vorhola, minimālisma un popārta priekšgājēja Īva Kleina un avangarda mākslinieces Joko Ono darbi.

Izstāde parādīs, ka mākslas uzdevums ir "iekvēlināt iztēli", nevis vienkārši attēlot dažādus priekšmetus.

Izstādē "Invisible: Art about the Unseen 1957 - 2012" būs apskatāms podests, uz kura nekas neatrodas, ar neredzamo tinti zīmēta glezna, kā arī neredzams labirints.

Kleins 50.gados radīja neredzamus mākslas darbus un izstrādāja "gaisa arhitektūras" koncepciju, un izstādē iekļauti mākslinieka darbi un dokumenti.

Starp izstādes eksponātiem būs arī Vorhola 1985.gada darbs "Invisible Sculpture" ("Neredzamā skulptūra"), kuru veido tikai tukšs podests. Reiz mākslinieks esot uz tā uzkāpis, ilustrējot slavenības statusa dabu.

Skulptora Toma Frīdmena darbs "1000 Hours of Staring" ir tukša papīra lapa, uz kuru mākslinieks daudzkārt skatījies piecu gadu laikā.

Izstādīti būs arī Joko Ono rakstīti norādījumi, kas ļauj mākslas baudītājiem pašiem iztēloties mākslas darbu, kā arī dāņu mākslinieka Jepes Heina neredzamais labirints, kurā apmeklētāji orientējas tikai ar infrasarkano staru palīdzību aktivizētu austiņu palīdzību.

"Es domāju, ka neredzamās mākslas izstādes apmeklētājiem būs daudz ko redzēt un piedzīvot. Darbi svārstās no uzjautrinošiem līdz filozofiskiem. Apmeklētāji varēs apskatīt labirintu, kas materializējas tikai tad, kad pa to staigā, mākslas darbu, kas tika radīts, māksliniekam skatoties uz to tūkstoš stundas, iziet caur instalāciju, kas liek domāt par pēcnāves dzīvi un sajust Endija Vorhola slavenības auru," sacīja Heivorda galerijas direktors Ralfs Rugovs.

Izstāde apmeklētājiem tiks atvērta 12.jūnijā.

LETA

Tēmas