Pasaulē
2012. gada 6. jūnijs, 08:45

Šveicietis pabeidz pirmo starpkontinentālo lidojumu ar lidmašīnu, kuru darbina Saules enerģija

Jauns.lv

Šveices psihiatrs un gaisa balonu pilots Bernārs Pikārs trešdienas naktī pabeidza pasaulē pirmo starpkontinentālo lidojumu ar lidmašīnu, kuru darbina Saules enerģija, nolaižoties Marokas galvaspilsētā Rabatā.

54 gadus vecais Pikārs, kurš otrdienas rītā ar eksperimentālo lidmašīnu "Solar Impulse" izlidoja no Spānijas galvaspilsētas Madrides Barahasas lidostas un šķērsoja Gibraltāra šaurumu, pulksten 23.30 otrdien (1.30 trešdien pēc Latvijas laika) pēc 19 stundu lidojuma nolaidās Rabatas Sales lidostā, kur viņu sagaidīja Marokas Saules enerģijas aģentūras (MASEN) amatpersonas.

Lidmašīna uzturēsies Rabatā piecas dienas, bet pēc tam dosies uz Marokas dienvidu pilsētu Varzazatu, kur Marokas karalis Muhameds VI atklās pasaulē lielākās Saules termoelektrostacijas būvniecību.

Šis lidaparāts izmēru ziņā līdzinās aviolainerim "Airbus A340", bet svara ziņā - vidēji lielam ģimenes automobilim. Lidmašīnas spārnos ir 12 tūkstoši Saules enerģijas bateriju, kuras nodrošina četru elektromotoru darbību.

2500 kilometrus garais lidojums kļuva par starpkontinentālu lidojumu, kad lidmašīna šķērsoja 14 kilometrus plato Gibraltāra šaurumu starp Eiropu un Āfriku. Tas ir arī izmēģinājuma lidojums pirms šīs lidmašīnas lidojuma apkārt pasaulei, kuru plānots veikt 2014. gadā.

Pikārs 1999. gadā kopā ar britu Braienu Džounsu veica pirmo nepārtraukto lidojumu apkārt pasaulei ar gaisa balonu.

BNS