Pasaulē
2012. gada 24. jūnijs, 16:55

Kauņā atzīmē Napoleona armijas pārcelšanās pār Nemunu 200.gadskārtu

Jauns.lv

Vairāk nekā 1000 vēstures entuziastu Kauņā sestdien atzīmēja 200 gadus, kopš Francijas imperatora Napoleona armija neveiksmīgā karagājienā uz Krieviju pārcēlās pār Nemunas upi, imitēdami šo pārcelšanos.

Entuziasti 19.gadsimta sākuma franču armijas uniformās ar laivām un pa pontontiltu šķērsoja Nemunu no labā krasta puses. Kreisajā krastā viņi tika sagaidīti ar skatītāju gavilēm un toreizējās Krievijas ieroču zalvēm.

Drīz pēc tam uz sauszemes Kauņas Santaka parkā tika imitēta kauja, kurā Francijas armija ar kavalēriju vadībā piespieda Krievijas spēkus atkāpties.

Napoleonu šajā kaujā atdarināja Parīzes Sorbonnas Universitātes mācībspēks Oļegs Sokolovs, kurš bija uzvilcis zilu ģenerāļa uniformu un sēdēja zirga mugurā.

1812.gada 24.jūnija notikuma atveidošanā piedalījās entuziasti no Lietuvas, Francijas, Krievijas, Čehijas, Polijas, Ukrainas, Baltkrievijas un Latvijas.

"Ko mums nozīmē 1812.gada notikums? No vienas puses, tas ir asinis un karš. No otras puses, tā bija cerība atjaunot mums atņemto valstiskumu," aģentūrai BNS sacīja Kauņas Vītauta Dižā Universitātes vēsturnieks un viens no šiem entuziastiem Arvīds Pocjūns, kurš atdarināja cariskās Krievijas armijas štāba vadītāju.

Sveicot svinību dalībniekus, Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiena sacīja, ka Napoleona vadītās armijas ierašanās devusi lietuviešu tautai cerību uz Krievijas impērijas sakāvi.

"Tomēr Kauņa pieredzēja arī Napoleona armijas sakāvi, jo pēc Krievijā zaudētas kaujas imperators devās atpakaļ uz Franciju, paņemot sev līdz lietuviešu tautas cerības uz neatkarības atjaunošanu," sacīja ministre.

Napoleona armijas karagājiena 200.gadskārta tiks pieminēta arī Viļņas Antakalnes kapsētā, kur pirmdien apbedīs apmēram 2000 Napoleona armijas karavīru mirstīgās atliekas.

220 tūkstoši Napoleona vadītās armijas karavīru 1812.gada 24.jūnijā šķērsoja Nemunu, sākot karu pret Krieviju, kas vēlāk izrādījās neveiksmīgs Francijai.

BNS

Tēmas