Ķīnas batiskafs "Jiaolong" nolaidies Marianas dziļvagā līdz 7020 metru atzīmei
Ķīnas batiskafs "Jiaolong" ar triju cilvēku apkalpi svētdien nolaidies Marianas dziļvagā līdz 7020 metru atzīmei.
Pasaulē

Ķīnas batiskafs "Jiaolong" nolaidies Marianas dziļvagā līdz 7020 metru atzīmei

Jauns.lv

Ķīnas batiskafs "Jiaolong" ar triju cilvēku apkalpi svētdien nolaidies Marianas dziļvagā līdz 7020 metru atzīmei, būtiski pārsniedzot savus iepriekšējos dziļuma rekordus.

Ķīnas batiskafs "Jiaolong" nolaidies Marianas dziļ...

Trīsvietīgais batiskafs "Jiaolong" ir 8,2 metrus garš un sver apmēram 22 tonnas. Dziļūdens aparāts, kura projektēšanā un būvē ieguldīti astoņi gadi darba un aptuveni simts Ķīnas organizāciju un kompāniju pūliņi, pirmo reizi nolaidās dzelmē 2010.gadā. Gadu vēlāk tas pārsniedza 3000 metru dziļuma atzīmi, bet pērnvasar iegremdējās līdz 5,188 metru dziļumam.

Jūnijā batiskafs atkal ieradās Klusā okeāna rietumdaļā un kopš tā laika nolaidies dzelmē jau četras reizes.

Iepriekš tika domāts, ka 7000 metru dziļumu tas mēģinās pārsniegt pirmdien. Nav zināms, kāpēc iepriekšējie plāni mainīti, bet Ķīnas mediji svētdien par šo jauno tehnoloģisko sasniegumu vēsta vienlaikus ar ziņām par to, ka ķīniešu kosmonauti pirmo reizi manuālā režīmā veikuši sava pilotējamā kosmosa kuģa "Šeņdžou 9" saslēgšanu ar orbitālo laboratoriju "Tiaņgun-1", sperot soli tuvāk savas kosmiskās stacijas būvniecībai, ko Pekina cer pabeigt līdz 2020.gadam.

Iepriekšējā ieniršanas reizē batiskafam radās dažas tehniskas problēmas ar sakaru iekārtām un balasta sistēmu, bet jaunāko mēģinājumu misijas vadītājs Ļu Fens atzinis par sekmīgu.

Kā uzskata eksperti, dziļūdens aparāta "Jiaolong" konstrukcija nav paredzēta ieniršanai dziļāk par 7000 metriem.

Ar šādiem batiskafiem Ķīna plāno pētīt okeāna dibena nogulas un dzīvnieku valsti, kā arī meklēt derīgo izrakteņu iegulas, lai gan to ieguve šādā dziļumā būtu tehniski sarežģīta.

Dzelmju apguvē Pekina cenšas mērojoties spēkiem ar valstīm, kas dziļūdens pētījumiem pievērsušās jau agrāk - ASV, Japānu, Krieviju, Franciju un Lielbritāniju.

Marianas dziļvaga ir Pasaules okeāna dziļākā vieta. Pēc līdzšinējo mērījumu datiem tās dziļums sasniedz 10 994 metrus, lai arī dažos vēlāk neatkārtotos mērījumos uzrādīts pat 11 030 metru dziļums.

Pirmo reizi dziļvagas dibenu 1960.gadā sasniedza pazīstamais šveiciešu okeanogrāfs Žaks Pikārs un ASV flotes leitnants Dons Volšs ASV jūras spēku batiskafā "Trieste", bet šā gada martā līdz 10 898 metru dziļumam nolaidās kanādiešu režisors Džeimss Kamerons.

LETA /Foto: AFP/LETA