Par ASV prezidentu atkārtoti ievēlēts Obama. VIDEO. FOTO
Acīmredzot, amerikāņi ir apmierināti ar Baraka Obamas politiku un valsts vadītāja spējām, un iecēluši viņu amatā vēl uz 4 gadiem.
Pasaulē
2012. gada 7. novembris, 11:44

Par ASV prezidentu atkārtoti ievēlēts Obama. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

(Papildināta 11:34) ASV prezidenta vēlēšanās ir uzvarējis pašreizējais prezidents Baraks Obama no Demokrātu partijas. Konkurents Mits Romnijs Obamu jau apsveicis ar uzvaru.

Šīs prognozes liecina, ka Obama ir ieguvis vairāk nekā 270 elektoru balsis, kas viņam bija nepieciešamas uzvarai pār republikāni Mitu Romniju.

Tūlīt pēc ziņām par savu uzvaru Obama ierakstīja mikroblogošanas vietnē "Twitter": "Tas notika, pateicoties jums. Paldies. Vēl četri gadi."

Ziņas par Obamas uzvaru ar sajūsmu sagaidīja viņa atbalstītāji pie Obamas kampaņas galvenās mītnes Čikāgā. Savukārt Romnija kampaņas galvenajā mītnē Bostonā valda nospiests noskaņojums.

Obama ir uzvarējis vismaz 25 štatos un Kolumbijas distriktā un ieguvis vismaz 303 elektoru balsis, bet Romnijs uzvarējis vismaz 24 štatos un ieguvis vismaz 206 elektoru balsis. Lai uzvarētu vēlēšanās, ir jāiegūst vismaz 270 no 538 elektoru balsīm.

Obama ieguvis 55 elektoru balsis Kalifornijā, deviņas Kolorādo, septiņas Konektikutā, trīs Delavērā, četras Havaju štatā, 20 Ilinoisā, sešas Aiovā, četras Menā, 10 Mērilendā, 11 Masačūsetsā, 16 Mičiganā, 10 Minesotā, sešas Nevadā, četras Ņūhempšīrā, 14 Ņūdžersijā, piecas Ņūmeksikā, 29 Ņujorkas štatā, 18 Ohaio, septiņas Oregonā, 20 Pensilvānijā, četras Rodailendā, trīs Vermontā, 13 Virdžīnijā, trīs Kolumbijas distriktā (valsts galvaspilsētā Vašingtonā), 12 Vašingtonas štatā, 10 Viskonsinā. 

Romnijs ieguvis deviņas elektoru balsis Alabamā, trīs Aļaskā, 11 Arizonā, sešas Arkanzasā, 16 Džordžijā, četras Aidaho, 11 Indianā, sešas Kanzasā, astoņas Kentukijā, astoņas Luiziānā, sešas Misisipi, 10 Misūri, trīs Montānā, 15 Ziemeļkarolīnā, trīs Ziemeļdakotā, piecas Nebraskā, septiņas Oklahomā, deviņas Dienvidkarolīnā, trīs Dienviddakotā, 11 Tenesijā, 38 Teksasā, sešas Jūtā, piecas Rietumvirdžīnijā, trīs Vaiomingā.

Jau vēstīts, ka otrdien ASV notika prezidenta vēlēšanas.

Priekšvēlēšanu sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka Obamam bija nedaudz lielākas izredzes uzvarēt nekā bijušajam Masačūsetsas štata gubernatoram Mitam Romnijam.

51 gadu vecais Obama ir pirmais melnādainais ASV prezidents. Havaju salās dzimušā Obamas tēvs ir melnādains imigrants no Kenijas, bet māte - baltādaina amerikāniete. Obama ir studējis jurisprudenci Hārvarda universitātē, darbojies dažādās sabiedriskās organizācijās, no 1997. līdz 2004.gadam bijis Ilinoisas štata senators, bet no 2005.gada līdz ievēlēšanai par prezidentu pirms četriem gadiem bija ASV senators no Ilinoisas štata.

65 gadus vecais Romnijs jaunībā bijis mormoņu misionārs. Viņš studējis jurisprudenci un uzņēmējdarbību Hārvarda universitātē. Romnijs ir vadījis menedžmenta konsultāciju firmu "Bain & Company" un līdzdibinājis un vadījis investīciju kompāniju "Bain Capital". Romnija īpašumu kopvērtība ir apmēram 250 miljoni dolāru (137 miljoni latu). Romnijs ir bijis 2002.gada Soltleiksitijas ziemas olimpisko spēļu organizācijas komitejas priekšsēdētājs. No 2003. līdz 2007.gadam Romnijs bija Masačūsetsas štata gubernators.

Līdz ar prezidentu ir ievēlēts arī ASV viceprezidents, un šo amatu saglabās pašreizējais viceprezidents Džo Baidens no Demokrātu partijas. Republikāņu viceprezidenta amata kandidāts bija ASV Kongresa Pārstāvju palātas Budžeta komitejas priekšsēdētājs Pols Raians.

ASV prezidentu neievēl tieši valsts balsstiesīgie pilsoņi, bet gan elektoru kolēģija. Katrs štats uz elektoru kolēģiju deleģē konkrētu skaitu elektoru, kas ir atkarīgs no štata iedzīvotāju skaita. Gandrīz ikvienā štatā kandidāts, kurš ieguvis vairākumu vēlētāju balsu, iegūst arī šā štata elektoru kolēģijas locekļu balsis.

Lai gan tā notiek reti, kandidātam ir iespējams iegūt vairākumu balsu elektoru kolēģijā, neuzvarot valsts mēroga vēlētāju balsojumā. Tā pirmo reizi vairāk nekā simt gadu laikā notika 2000. gadā, kad Džordžs Bušs jaunākais ar ļoti nelielu balsu pārsvaru uzvarēja Floridas štatā, iegūstot visas tā elektoru balsis, ar kuru palīdzību viņš kļuva par prezidentu, lai gan valstī kopumā par demokrātu kandidātu Alu Goru nobalsoja vairāk vēlētāju nekā par Bušu.

Pavisam elektoru kolēģijā ir 538 balsis. Katra štata balsu skaits elektoru kolēģijā līdzinās štata pārstāvju skaitam Kongresa Pārstāvju palātā un Senātā. Tas dod mazajiem štatiem nelielu priekšrocību, jo katram štatam ir divi senatori, savukārt Pārstāvju palātas deputātu skaits ir atkarīgs no štata iedzīvotāju skaita. Tā, piemēram, Kalifornijai ir 55 elektoru balsis jeb nepilni 10%, lai gan Kalifornijā mīt aptuveni 12% no visiem ASV iedzīvotājiem. Savukārt Vaiomingai ir trīs elektoru balsis jeb 0,56% no visām balsīm, kaut gan Vaiomingas iedzīvotāju skaits ir 0,18% no visa Savienoto Valstu iedzīvotāju skaita.

Ja neviens kandidāts neiegūst vairākumu balsu elektoru kolēģijā, prezidents būs jāievēl Kongresa Pārstāvju palātai.

Obamas inaugurācija uz otru termiņu prezidenta amatā notiks 20. janvārī.

Prezidenta amata termiņš ir četri gadi, un prezidentu nevar ievēlēt vairāk nekā divus termiņus pēc kārtas.

Telekompānijas CNN "Breaking news" par Obamas uzvaru:

LETA, Foto: AFP/LETA