Pasaulē
2012. gada 7. novembris, 15:04

Šīs vēlēšanas kļuvušas par tviterī aprakstītāko notikumu ASV politvēsturē

Jauns.lv

ASV nule kā aizvadītā vēlēšanu diena kļuvusi par tviterī aprakstītāko notikumu Savienoto Valstu politiskajā vēsturē, amerikāņiem publicējot 20 miljonus ar vēlēšanām saistītu tvītu, paziņojis sociālais tīkls.

Vēlēšanas izraisījušas īstu sprādzienu sociālajos medijos, amerikāņiem ievietojot tviterī un citās vietnēs fotogrāfiskus pierādījumus tam, ka viņi ir nobalsojuši, uzmundrinājumus saviem vēlēšanu favorītiem, kā arī dažnedažādus komentārus par vēlēšanu procesa attīstību.

Saistībā ar vēlēšanām tviterī ievietoto komentāru skaits tālu pārsniedzis pirmajām prezidenta kandidātu televīzijas debatēm veltīto tvītu skaitu pagājušajā mēnesī.

Pirmajām debatēm tika veltīti 10,3 miljoni tvītu, kas līdz vēlēšanu dienai tika uzskatīts par rekordu ASV politiskajā vēsturē.

Apliecinot sociālo tīklu nozīmi, gan vēlēšanu uzvarētājs Baraks Obama, gan republikāņu prezidenta amata kandidāts Mits Romnijs pāris stundu pirms vēlēšanu iecirkņu slēgšanas ievietoja savus vēstījumus tviterī, sociālajos tīklos "Facebook" un "Reddit", mudinot amerikāņus doties balsot.

Pēdējo mēnešu laikā abu kandidātu priekšvēlēšanu kampaņās tika aktīvi izmantoti sociālie mediji, lai mudinātu cilvēkus balsot un pārspēt 2008.gada vēlētāju aktivitātes rādītājus.

2008.gada vēlēšanās piedalījās divas trešdaļas ASV balsstiesīgo vēlētāju.

Kā ziņots, otrdien aizvadītajās ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais Baltā nama saimnieks Obama.

Atbilstoši telekanāla CNN aplēsēm Obama nodrošinājis vismaz 303 no nepieciešamajām 270 elektoru balsīm, savukārt Romnijs līdz šim ieguvis 206 balsis. Līdz šim nav tikai noskaidrots, kurš iegūs Floridas štata 29 elektoru balsis, jo tur līdz ar nakts iestāšanos apturēta balsu skaitīšana, nevienam no kandidātiem neiegūstot pārliecinošu pārsvaru uzvarētāja pasludināšanai. Pavisam cīņa notika par 538 elektoru balsīm.

Pēc lielākās daļas nodoto vēlētāju balsu saskaitīšanas Obamu atbalsta 50% vēlētāju, bet par Romniju savu balsi atdevuši 49%.

LETA