Filipīnās, iespējams, ieviesīs īsziņu nodokli
Vidēji viens Filipīnu iedzīvotājs mēnesī nosūta 600 īsziņu
Pasaulē
2012. gada 16. novembris, 18:07

Filipīnās, iespējams, ieviesīs īsziņu nodokli

Jauns.lv

Starptautiskā valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagarda aicina Filipīnas ieviest mobilo telefonu īsziņu nodokli, tādējādi vairojot par pasaules īsziņu galvaspilsētu dēvētās valsts ieņēmumus.

Šāds nodoklis turpinātu "grēku nodokļu" politiku, ko gatavojas pieņemt parlaments, Lagarda teica preses konferencē vizītes Manilā laikā.

SVF vadītāja pastāstīja, ka Filipīnu viceprezidents Hehomars Binajs telefonsarunā viņai teicis, ka vidēji katram no valsts vairāk nekā 92 miljoniem iedzīvotāju ir 1,2 mobilie telefoni, bet mobilo telefonu popularitāte ir izskaidrojama ar to, ka īsziņu sūtīšana šajā valstī ir ļoti lēta.

Lagarda norādīja, ka īsziņu lētā sūtīšana un popularitāte ir priekšnosacījums, lai šāda nodokļa ieviešana būtu veiksmīga, tomēr SVF vadītāja arī atgādināja, ka valdība ir tā, kas pieņem lēmumus, kādus nodokļus valstī iekasēt.

Dažādos pētījumos pierādīts, ka Filipīnu iedzīvotāji nosūta visvairāk īsziņu salīdzinājumā ar citu valstu iedzīvotājiem. Vidēji viens Filipīnu iedzīvotājs mēnesī nosūta 600 īsziņu. Vienas īsziņas cena šajā valstī ir viens peso (0,013 santīmu).

2009.gadā Filipīnu parlaments jau noraidīja sabiedrībā ārkārtīgi nepopulāru ierosinājumu noteikt piecu sentavo (0,0007 santīmu) nodokli īsziņām.

Valdība, kas cer 2016.gadā izveidot sabalansētu Filipīnu budžetu, īsziņu nodokļa vietā ierosināja paaugstināt nodokļus alkoholam un tabakai, tādējādi ne vien palielinot budžeta ieņēmumus, bet arī gādājot par iedzīvotāju veselību.

Filipīnu valdība paziņojusi, ka šis "grēku nodoklis" tiks pieņemts nākamajā mēnesī, neskatoties uz opozīcijas pretošanos un 2013.gada maijā gaidāmo parlamenta vēlēšanu tuvošanos.

BNS, Foto: Bulls Press