Pasaulē
2013. gada 13. janvāris, 02:39

Erdogans pieprasa Olanda paskaidrojumus noslepkavoto PKK biedru lietā

Jauns.lv

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans pieprasījis Francijas prezidenta Fransuā Olanda paskaidrojumus, kāpēc viņš ticies ar vienu no trim šonedēļ Parīzē noslepkavotajām kurdu sievietēm.

Olands iepriekš atzinis, ka gan viņš, gan citi politiķi pazinuši vienu no trīs noslepkavotajām sievietēm, kas bijušas saistītas ar kurdu separātistu bruņoto grupējumu "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK). Viņš arī izteicies, ka politiķi ar šo sievieti tikušies regulāri.

"Kā Jūs varat ikdienišķi tikties ar Interpola meklēšanā esošiem tādas organizācijas locekļiem, kuru Eiropas Savienība atzinusi par teroristisku grupējumu? Kāda veida politika tā ir?" uzrunājot uzņēmēju pārstāvjus retoriski vaicāja Erdogans.

"Francijas prezidentam nekavējoties jāatklāj sabiedrībai, kāpēc viņš tikās ar šīs teroristiskās organizācijas locekļiem, kas tika pārrunāts, kāds bija viņa sarunas mērķis ar šiem teroristiem," televīzijas kanāla "CNN Turk" pārraidītajā uzrunā uzsvēra Turcijas premjers.

Kā ziņots, Parīzes Kurdu institūta ēkā ceturtdien tika atrastas nošautas trīs kurdu aktīvistes, arī Turcijā aizliegtās PKK līdzdibinātāja Sakine Džansiza, kas tika uzskatīta par vienu no lielākajām grupējuma finansētājām Eiropā.

Erdogans izteicās, ka minēto sieviešu slepkavība, iespējams, ir PKK iekšējo nesaskaņu rezultāts, kā arī pieļāva iespēju, ka slepkavības mērķis ir torpedēt Ankaras nesen uzsākto miera iniciatīvu.

Vienlaikus viņš noliedza kurdu separātistu izteiktās apsūdzības, ka ar slepkavību varētu būt saistīti Turcijas valsts aģenti.

PKK kopš 1984.gada cīnās par neatkarīgas Kurdistānas valsts izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā. Šis konflikts kopumā prasījis aptuveni 45 000 cilvēku dzīvības.

Līdzīgi Turcijai, gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES) PKK uzskata par teroristisku organizāciju.

LETA