Pasaulē
2013. gada 5. februāris, 16:42

SVF un Afganistāna vienojas par jaunām aizdevuma reformām

Jauns.lv

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) pirmdien paziņoja, ka tas panācis vienošanos ar Afganistānu par reformām, kas nepieciešamas, lai kara plosītā valsts spētu saņemt aizdevuma nākamo maksājumu.

SVF 2011.gada novembrī Afganistānai piešķīra 133,6 miljonu dolāru (68,9 miljonu latu) kredītlīniju, lai palīdzētu tai līdz ārvalstu militāro spēku izvešanai no valsts 2014.gadā.

Taču līdz šim fonds valstij piešķīris vien divus maksājumus, katram veidojot aptuveni 18 miljonus dolāru (9,3 miljonus latu).

Pēc divu nedēļu ilgušās vizītes Afganistānā SVF komanda panākusi vienošanos ar valsts varasiestādēm par reformām, kas nodrošinātu jaunu finanšu līdzekļu saņemšanu, teikts fonda paziņojumā.

Afganistānas varasiestādes piekritušas nepieciešamībai stiprināt monetāro politiku, lai aizsargātu valsts starptautisko rezervju pozīcijas.

Tāpat varasiestādes saskatījušas nepieciešamību palielināt ienākumus, pastiprinot muitas pasākumus, un gatavoties pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieviešanai 2014.gadā.

Afganistānas varasiestādes arī paudušas apņemšanos ātri pabeigt bijušās privātās bankas "Kabul Bank" likvidēšanu. Skandāla dēļ saistībā ar šo banku SVF uz gadu bija aizkavējis sākotnējā aizdevuma piešķiršanu.

Afganistānas Centrālā banka 2010.gadā bija spiesta pārņemt "Kabul Bank" saistībā ar apsūdzībām, ka ietekmīgi bijušie vadītāji no tās piesavinājās vairāk nekā 900 miljonus dolāru (464,4 miljonus latu), daļu šo līdzekļu izmantojot, lai iegādātos ekskluzīvus īpašumus Dubaijā.

LETA