Miris ilgi slimojušais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess
Venecuēla vēl nav apstiprinājusi sava prezidenta nāvi, taču, visticamāk, viņš tiešām ir miris otrdien.
Pasaulē
2013. gada 6. marts, 00:55

Miris ilgi slimojušais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess

Jauns.lv

Ārvalstu mediji vēsta, ka pēc ilgstošas slimības miris slavenais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess. Viņš jau ilgstoši cīnījies ar vēzi, un pēdējā laikā izskanēja ļoti pretrunīga informācija par viņa veselības stāvokli.

Šobrīdējā informācija liecina, ka Čavess ir miris.

Viņa sirds esot apstājusies otrdien 16:25. Tādējādi viņš 58 gadu vecumā pēc ilgas slimības aizgājis mūžībā, vēsta BBC un CNN.

Kubā viņam tika veiktas četras operācijas, taču viņš tā arī neatlaba no vēža.

Kā vēsta CNN, Čavesa valdība līdz pēdējam centās noklusēt informāciju par viņa veselības pasliktināšanos.

Bijušais desanta karaspēka pulkvežleitnants, kurš 1992.gadā mēģināja veikt valsts apvērsumu, tika ievēlēts par prezidentu 1999.gadā.

Viņš kļuva par pirmo no kreisi orientētajiem Latīņamerikas prezidentiem, kas nākuši pie varas pēdējos gadu desmitos.

Ieņemot asi pretamerikānisku nostāju, viņš ietekmēja arī citus Latīņamerikas līderus.

Savulaik Čavess loloja ambiciozus plānus pārveidot Venecuēlu, kur iegūst daudz naftas, par sociālistisku valsti, īstenojot tā dēvēto bolivārisko revolūciju, kas tā nosaukta par godu Čavesa elkam Simonam Bolivaram, kurš cīnījās par Dienvidamerikas valstu neatkarību 19.gadsimta sākumā.

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka ilgstoši izplatījās baumas, ka Čavess jau sen esot "dārzeņa stadijā", tajā pašā laikā presē bija publikācijas, kur viņš redzams smaidošs un žirgts savu meitu ielenkumā slimnīcā.

Tomēr, visticamāk, spekulācijas ap viņa nāvi bija versijas un otrdien viņš patiešām miris, vai arī visbeidzot atslēgts no dzīvību uzturošiem aparātiem.

Čavesa nāve ir izsaukusi plašas sēras viņa vadītās valsts iekšienē. Latīņamerikāņu sociālisma ideāla iemiesojums, kā viņu mēdz dēvēt ārzemju presē mira no elpceļu infekcijas, 21 mēnesi pēc vēža atklāšanas.

Pats Čavess nav rādījies sabiedrībā kopš 11. decembra, kad devās uz Kubu, lai pārciestu neatliekamu operāciju.

Čavesu plānots apglabāt Venecuēlas galvaspilsētā Karkasā un paredzams, ka viņa bēres apmeklēs vairāki miljoni Venecuēlas pavalstnieku kā arī sociālistisko valstu līderi.

Viņa nāve arī ir iesākusi jaunā prezidenta vēlēšanu procesu. Likumā noteikts, ka jaunām vēlēšanām jānotiek tuvāko trīsdesmit dienu laikā, kas arī faktiski noteikts kurš būs nākamais vadonis valstij ar lielākajām neaizskartajām naftas atradnēm pasaulē.

Ļoti iespējams, ka par prezidenta amatu cīnīsies pašreizējais viceprezidents Nikolas Madruo un Henriks Kapriles, Venecuēlas opozīcijas partiju pārstāvis, kurš pagājušogad zaudēja vēlēšanās Čavesam.

Čavess ilgu laiku ir bijis kā "dadzis acī" daudziem Rietumu līderiem, asi kritizējot ASV izvērsto ārpolitiku un aizstāvot sociālisma idejas. Pirmo reizi Čavess tika pamanīts 1992.gadā pēc neizdevušā valsts apvērsuma.

Vēlāk gan, 1999.gadā, viņam izdevās uzvarēt prezidenta vēlēšanās un pašam kļūt par valsts galvu. Ar uzvaru savās pirmajās vēlēšanās viņš sasauca konstitucionālo sapulci, kuras mērķis bija jaunas konstitūcijas izveidošana. Šīs konstitūcijas pamatā bija lielāku pilnvaru piešķiršana prezidentam un atvērtākas valsts pārvaldes izveidošana kā arī cilvēku tiesību palielināšana. Vienlaikus jaunās konstitūcijas rezultātā vara slīdēja ārā no partiju rokām, nomainoties divpapalātu parlamentu sistēmai uz vienpalātas parlamentu.

Kasjauns.lv, Foto: AFP/LETA, Bulls Press