Kipras prezidents: aizdevuma nosacījumi ir sāpīgi, bet valsts atkopsies
Kipras prezidents Niks Anastasiadis.
Pasaulē
2013. gada 26. marts, 07:11

Kipras prezidents: aizdevuma nosacījumi ir sāpīgi, bet valsts atkopsies

Jauns.lv

Kipras prezidents Niks Anastasiadis pirmdien uzrunā tautai atzina, ka starptautiskā aizdevuma nosacījumi ir sāpīgi, tomēr viņš solīja, ka Kipra atkopsies no krīzes.

Viņš stāstīja, ka "sāpīgus lēmumus pieņēmis, lai glābtu valsti no bankrota", un solīja, ka Kipra "atkal nostāsies uz kājām".

Prezidents pēc atgriešanās no Briseles, kur notika sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, teica, ka viņa misija gūt panākumus vai izgāzties sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem bijusi "ārkārtīgi grūta ar vienu vienīgu uzdevumu - panākt mūsu valsts glābšanu konsolidācijas un mūs banku sistēmas racionalizācijas ceļā".

"Tās bija grūtas, dažubrīd pat dramatiskas stundas," atzina Kipras prezidents.

"Kipra bija viena elpas vilciena attālumā no ekonomikas sabrukuma. Mūsu izvēles nebija vieglas un apstākļi nebija ideāli," viņš teica, piebilstot, ka "tā bija smaga kauja, no kuras mēs izkļuvām ievainoti, bet godīgi un apņēmības pilni sākt visu no jauna".

Anastasiadis klāstīja, "vienošanās ir sāpīga, bet esošajos apstākļos tā ir labākā, ko varējām iegūt. Esam pārvarējuši Kipras bankrota risku un novērsuši traģiskas sekas ekonomikai un sabiedrībai".

Viņš norādīja, ka otrdien, kad darbu atsāks visas Kipras bankas, izņemot divas finanšu krīzes vissmagāk skartās, centrālā banka noteiks dažus ierobežojumus darījumiem bankās. Viņš gan neprecizēja, kādi ierobežojumi tiks noteikti.

"Tas ir tikai pagaidu pasākums, kas pakāpeniski tiks atcelts," uzsvēra Anastasiadis.

Vismaz līdz ceturtdienai slēgtas paliks divas lielākās Kipras kredītiestādes "Bank of Cyprus" un "Laiki Bank" ("Popular Bank of Cyprus"), lai to amatpersonām būtu laiks ieviest starptautiskā aizdevuma izpildes nosacījumus, vēstīja valsts ziņu aģentūra CNA.

Savukārt Eiropas Centrālā banka (ECB) pirmdien ļāva Kipras centrālajai bankai turpināt ārkārtas banku kreditēšanu.

Ārkārtas banku kreditēšana ir galvenais atbalsta pasākums laikā, kad nav skaidrs, cik aktīvi cilvēki izņems naudu no bankām pēc to atvēršanas.

Eiro zonas finanšu ministru grupas (eiro grupas) sanāksmē Briselē pirmdienas naktī tika apstiprināti jaunie starptautiskā aizdevuma nosacījumi Kiprai, lai novērstu Kipras banku sistēmas sabrukumu un valsts aiziešanu no eiro zonas.

Jaunie nosacījumi paredz, ka Kipras otrā lielākā banka "Laiki Bank" ("Popular Bank of Cyprus") tiks likvidēta, bet tajā esošie noguldījumi līdz 100 tūkstošiem eiro (70 tūkstošiem latu) tiks pilnībā kompensēti.

Kipras Centrālā banka pirmdien paziņoja, ka ir iecēlusi Andri Antoniadi par īpašo administratori "Laiki Bank" pārstrukturēšanas veikšanai.

"Laiki Bank" tiks sadalīta "labajā" un "sliktajā" bankā, un "labās" bankas aktīvi tiks integrēti Kipras lielākajā komercbankā "Bank of Cyprus", bet "sliktā banka" pakāpeniski tiks likvidēta.

16.martā panāktā vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredzēja aplikt ar nodokli visus  noguldījumus, lai iegūtu 5,8 miljardus eiro (četrus miljardus latu), ar kuriem Kipra līdzfinansētu savas ekonomikas glābšanas plānu. Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nepiekrīt, ka Kiprai varētu piešķirt aizdevumu, kas būtu lielāks par 10 miljardiem eiro (septiņiem miljardiem latu), jo uzskata, ka lielāku summu Kipra nespētu atmaksāt, tāpēc atlikušos nepieciešamos līdzekļus Kiprai ir jāatrod pašai.

19.martā parlaments noraidīja likumprojektu, kurā nosacījumi bija nedaudz mīkstināti, paredzot ar nodokli aplikt tikai banku noguldījumus, kuru summa ir mazāka par 20 000 eiro (14 000 latu). Tāpēc līdzekļu iegūšanai tiks veidots Investīciju solidaritātes fonds.

Kipras parlaments piektdien atbalstīja vairākus valdības ierosinātus pasākumus, kas nepieciešami aizdevuma saņemšanai.

Kipra ir nonākusi finanšu grūtībās, jo tās banku sektoram ir liela ekspozīcija uz krīzes smagi skarto Grieķiju.

BNS/Foto: AFP/LETA