Pasaulē
2013. gada 23. aprīlis, 07:29

Carnajevs teroraktos vaino mirušo brāli: "Viņš gribēja aizstāvēt islāmu" FOTO

Jauns.lv

Par sprādzienu sarīkošanu Bostonas maratonā aizdomās turētais Džohars Carnajevs ir paziņojis izmeklētājiem, ka šos uzbrukumus vadījis viņa brālis Tamerlans Carnajevs, kurš tagad ir miris, un ka to organizēšanā nav iesaistīti nekādi starptautiski teroristu grupējumi, pirmdienas vakarā ziņoja ASV telekanāls CNN.

CNN citēja vārdā nenosaukta ASV valdības ziņu avota teikto, ka "provizoriskas intervijas ar Carnajevu liecina, ka abi brāļi atbilst pašradikalizējušos džihādistu klasifikācijai".

19 gadus vecais Džohars Carnajevs, kurš ievainojuma dēļ joprojām atrodas slimnīcā Bostonā, bet tiek apsargāts, sacījis, ka piektdien bojāgājušais 26 gadus vecais Tamerlans Carnajevs "gribēja aizstāvēt islāmu pret uzbrukumu". Viņš arī norādījis, ka brāļa darbībās nav iesaistīti starptautiski teroristu grupējumi.

Jau vēstīts, ka Džoharam Carnajevam pirmdien tika izvirzītas oficiālas apsūdzības par masu iznīcināšanas līdzekļu lietošanu, par ko viņam var draudēt nāvessods. Carnajevam arī izvirzītas apsūdzības par nāvējošu sprāgstvielu izmantošanu īpašuma iznīcināšanā.

Carnajevs tiek apsūdzēts saistībā ar divu bumbu eksploziju sarīkošanu Bostonas maratona laikā 15.aprīlī, kurās gāja bojā trīs cilvēki, bet 180 tika ievainoti.

Otrs par sprādzienu sarīkošanu aizdomās turētais - viņa 26 gadus vecais brālis Tamerlans Carnajevs - piektdien nomira no apšaudē ar policiju gūtiem ievainojumiem.

Savukārt Baltais nams paziņoja, ka pret apsūdzēto lieta netiks izskatīta kā pret "ienaidnieku kaujinieku", bet tā vietā viņa lietu izskatīs ASV krimināltiesu sistēma.

Policija ir norādījusi, ka brāļi Carnajevi bija izgatavojuši pietiekami daudz bumbu, tādēļ tiek uzskatīts, ka viņi plānoja vairāk uzbrukumu. Viņiem bija arī šaujamieroči, lai gan nevienam no brāļiem nebija ieroču nēsāšanas atļaujas.

Policija nekomentēja plašsaziņas līdzekļos izskanējušo, ka Džohars Carnajevs, kurš ievainojuma kaklā dēļ nespēj runāt, ir sācis atbildēt uz jautājumiem rakstiski.

Carnajevs ir naturalizējies ASV pilsonis, kas dzimis Krievijas nemierīgajā Dagestānas republikā.

Tamerlans Carnajevs 2011.gadā devās uz Dagestānu, kur pavadīja piecus mēnešus. Krievijas drošības dienesti viņi novēroja, bet neko aizdomīgu neatklāja. Pērn novembrī Krievija lūdza ASV Federālajam Izmeklēšanas birojam (FIB) informāciju par vecāko Carnajevu brāli, tomēr arī neko aizdomīgu neatklāja.

Krievijas Ziemeļkaukāza republikas Dagestānas islāmisti noliedz, ka būtu saistīti ar čečenu brāļiem Carnajeviem.

BNS, Foto: Bulls Press