Pasaulē
2013. gada 2. jūlijs, 15:15

Indija noraida Snoudena patvēruma lūgumu

Jauns.lv

Indija ir noraidījusi bēguļojošā ziņu noplūdinātāja par ASV izlūkdienestiem Edvarda Snoudena lūgumu piešķirt viņam patvērumu, otrdien paziņoja Indijas Ārlietu ministrija.

"Mūsu vēstniecība Maskavā saņēma Edvarda Snoudena iesniegumu, kas rakstīts 30.jūnijā. Iesniegumā bija lūgums piešķirt patvērumu," žurnālistiem Deli paziņoja Indijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Sieds Akbarudins.

"Mēs rūpīgi izvērtējām lūgumu. Pēc izvērtējuma secinājām, ka mums nav iemesla izpildīt lūgumu," viņš paskaidroja.

Interneta vietne "WikiLeaks" pirmdien paziņoja, ka Snoudens ir iesniedzis patvēruma lūgumu 21 pasaules valstij, tostarp Indijai un Krievijai.

Snoudens  turpina uzturēties Maskavas Šeremetjevas lidostā, kur viņš 23.jūnijā ieradās no Honkongas kā tranzītpasažieris ar Krievijas nacionālās aviokompānijas "Aeroflot" reisu. Snoudens jau Honkongā bija reģistrējies "Aeroflot" 24.jūnija reisam no Maskavas uz Kubu, tomēr viņš uz Havanu neizlidoja un joprojām atrodas lidostas tranzītzonā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir noliedzis iespēju, ka Krievija varētu izdot Snoudenu ASV.

Kremlis otrdien paziņoja, ka Snoudens ir atteicies no plāniem iegūt patvērumu Krievijā.Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka Snoudens varētu palikt Krievijā tikai gadījumā, ja Snoudens pārtrauktu izlūkošanas ziņu noplūdināšanu.

ASV Tieslietu ministrija 21.jūnijā izvirzīja Snoudenam kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

16.jūnijā ASV anulēja Snoudena pasi, un tas, ka viņam nav derīga ceļošanas dokumenta, tiek uzskatīts par galveno iemeslu, kādēļ Snoudens nevar aizlidot no Maskavas.

Kriminālapsūdzības 30 gadus vecajam Snoudenam ir izvirzītas federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma "Booz Allen Hamilton", kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Snoudens 20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par slepenām programmām, ar kurām ASV izlūkdienesti izspiegojuši interneta un telefonsarunu datus.

BNS