Edvardam Snoudenam uz 1 gadu piešķirts patvērums Krievijā
Lidostas tranzītzonu viņš pametis un devies uz vietu, kura netiek izpausta.
Pasaulē
2013. gada 1. augusts, 15:08

Edvardam Snoudenam uz 1 gadu piešķirts patvērums Krievijā

Jauns.lv

(Papildināta 16:11) Ziņu noplūdinātājam par ASV izlūkdienestiem Edvardam Snoudenam piešķirts pagaidu patvērums Krievijā uz vienu gadu, ceturtdien paziņoja Snoudena advokāts Anatolijs Kučerena.

Viņš arī sacīja, ka Snoudens jau esot atstājis Maskavas Šeremetjevas lidostu, kuras transītzonā uzturējās vairāk nekā mēnesi.

Viņš atrodas drošā vietā, kas netiks atklāta, piebilda Kučerena.

"Viņš ir devies uz drošu vietu. Es ceru, ka jūs ar izpratni izturēsieties pret šo informāciju," sacīja advokāts telekanālam " Rossija 24".

Savukārt aģentūrai AFP Kučerena teica: "Viņa atrašanās vieta netiek atklāta drošības apsvērumu dēļ, jo viņš ir visvajātākais cilvēks uz planētas. Viņš pats izlems, kurp doties."

Jau vēstīts, ka   Snoudens  16.jūlijā iesniedza oficiālu lūgumu Krievijas Federālajam migrācijas dienestam piešķirt viņam pagaidu patvērumu Krievijā.

Iepriekš   Snoudens  sacīja, ka lūgs patvērumu Krievijai, ko izmantos, līdz atradīs risinājumu, kā legāli doties uz Latīņameriku.

Snoudens ir lūdzis piešķirt viņam patvērumu 27 pasaules valstīm, bet lielākā daļa Eiropas valstu, kā arī Brazīlija un Indija viņa lūgumu noraidīja, savukārt kreisi noskaņotās Latīņamerikas valstis ir paudušas līdzjūtību. Venecuēla, Nikaragva un Bolīvija ir piedāvājušas   Snoudenam  patvērumu.

Snoudens  līdz šim uzturējās Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā, kur viņš 23.jūnijā ieradās no Honkongas kā tranzītpasažieris. Viņš nevar doties prom, jo ASV ir anulējušas viņa pasi un viņam nav ceļošanai derīga dokumenta, turklāt Vašingtona izdara spiedienu uz citām pasaules valstīm, lai tās neielaistu savā gaisa telpā nevienu lidmašīnu, kurā varētu būt   Snoudens.

Kriminālapsūdzības, tostarp par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību, 30 gadus vecajam   Snoudenam  ir izvirzītas federālā tiesā ASV Virdžīnijas štatā, kur ir bāzējies viņa bijušais darba devējs - privāta konsultāciju firma "Booz Allen Hamilton", kas sniedza pakalpojumus ASV Centrālajai izlūkošanas pārvaldei (CIP). Ir izdots arī orderis viņa aizturēšanai.

Snoudens  20.maijā no ASV aizlidoja uz Honkongu. Atrodoties tur, viņš noplūdināja ASV un Lielbritānijas presē ziņas par to, kā ASV izlūkdienesti izspiego interneta un telefonsarunu datus.

BNS, Foto: EPA/LETA