Pasaulē
2013. gada 11. augusts, 00:35

Turcija atsauks savus spēkus no miera uzturēšanas misijas Libānā

Jauns.lv

Turcija plāno atsaukt savus spēkus no Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) miera uzturēšanas Libānā UNIFIL, sestdien paziņoja avoti Turcijā un ANO, noliedzot, ka tas saistīts ar divu Turcijas nacionālās lidsabiedrības "Turkish Airlines" pilotu nolaupīšanu Libānā.

"Tuvākajā laikā apmēram 250 inženierbūviecības spēku pārstāvju nebūs aktīvi iesaistīti UNIFIL," sacīja avots Turcijas diplomātiskajās aprindās, vēloties palikt anonīms. Nolaupīšana tiek saistīta ar deviņu Libānas šiītu nolaupīšanu Sīrijā 2012.gada maijā.

Turcija pauda nosodījumu par nolaupīšanu un aicināja tās pilsoņus pamest Libānu saistībā ar bažām, ka valsts arvien dziļāk tiek ierauta nemieros kaimiņvalstī Sīrijā.

Lēmums publiski izskanējis pēc tam, kad bruņoti uzbrucēji piektdienas rītā uz ceļa, kas ved uz Libānas galvaspilsētas Beirūtas lidostu, nolaupīja divus "Turkish Airlines" pilotus, lai gan avoti Turcijā un ANO noliedza, ka lēmums par karavīru atsaukšanu pieņemts pēc nolaupīšanas.

"6.augustā mūs informēja miera uzturēšanas operāciju nodaļa par to, ka Turcijas valdība nolēmusi izvest Turcijas inženierbūvniecības kompāniju, tomēr lēmums pieņemts pilnībā atbilstoši UNIFIL vajadzībām un nekādi nav saistīts ar jaunāko incidentu," norādīja avots.

Turcija nolēmusi saglabāt savu klātbūtni UNIFIL jūras spēku vienībā.

ANO pārstāvis norādīja, ka Turcijas lēmums ANO pieņemtajai praksei par miera uzturēšanas operācijām, jo valstis pašas pieņem lēmumu par dalību tajās.

Atbildību par pilotu nolaupīšanu uzņēmās iepriekš nezināms vīrietis, kas paziņoja, ka viņu sauc Abu Ibrahims, paskaidrojot, ka piloti nolaupīti, lai panāktu deviņu libāniešu atbrīvošanu. Viņš sacīja, ka ir Sīrijas nemiernieku izveidotās Brīvās Sīrijas armijas loceklis, lai gan organizācija noliedz saistību ar nolaupīšanu.

UNIFIL izveidota 1978.gadā Libānas dienvidos pēc Izraēlas invāzijas valstī togad. Misija tika paplašināta pēc Izraēlas kara Libānā 2006.gadā un pašlaik operācijā piedalās 13 tūkstoši miera uzturētāju no vairākām valstīm.

Turcija ir pirmā musulmaņu valsts, kas piedāvāja savu palīdzību misijai, lai nodrošinātu mieru uz robežas, lai gan Izraēlas pusē miera uzturētāju nav.

Libāna un Izraēla tehniski joprojām ir kara stāvoklī. Kopš 1978.gada Izraēla ir rīkojusi vairākus iebrukumus un karus Libānā, neskatoties uz ANO miera uzturētāju klātbūtni.

Sīrijā nolaupīto libāniešu ģimenes ir rīkojušas protestus pie "Turkish Airlines" birojiem Beirūtā, norādot, ka Turcijai, kas ir dedzīga Sīrijas opozīcijas, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, atbalstītāja, ir jāizmanto sava ietekme, lai panāktu nolaupīto svētceļnieku atbrīvošanu.

Līdz šim vairākas sarunu par svētceļnieku atbrīvošanu kārtas nav devušas rezultātu.

Nolaupītāji nav paziņojuši nekādas prasības, lai gan ir norādījuši, ka ķīlnieki ir ietekmīgā   Libānas  šiītu kaujinieku grupējuma "Hezbollah", kas atbalsta Asada režīmu, piedaloties kaujās Sīrijā, biedri.

Nolaupīto libāniešu ģimeņu pārstāvji noliedza saistību ar turku pilotu nolaupīšanu piektdien.

BNS