Pasaulē
2013. gada 5. septembris, 10:04

Par dokumentu nodošanu "WikiLeaks" notiesātais Menings lūdz prezidenta apžēlošanu

Jauns.lv

ASV karavīrs Bredlijs Menings, kurš notiesāts par slepenu Savienoto Valstu dokumentu nodošanu tīmekļa vietnei "WikiLeaks", lūdzis prezidenta apžēlošanu, trešdien paziņojuši viņa atbalstītāji.

Meninga advokāts lūgumu par apžēlošanu iesniedzis otrdien, nosūtot to ASV prezidentam Barakam Obamam caur Tieslietu ministriju.

"Es aicinu Jūs rūpīgi apsvērt šo lietu un spert pozitīvu soli pretī to cilvēku aizsardzībai, kas izpauž informāciju medijiem sabiedriskā labuma vārdā," norādīts Meninga advokāta vēstulē Obamam. Tajā ierosināts vai nu samazināt Meningam piespriesto sodu vai arī piešķirt pilnu apžēlošanu.

Lūgumam par apžēlošanu pievienota arī atbalsta vēstule no starptautiskās cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International".

Baltais nams paziņojis, ka Meninga lūgums tiks izskatīts tāpat, kā citi līdzīgi lūgumi, tomēr analītiķi izredzes uz apžēlošanu vērtē kā niecīgas.

Salīdzinot ar iepriekšējiem Baltā nama saimniekiem - Džordžu Bušu un Bilu Klintonu - Obama apžēlošanas piešķir daudz retāk.

Obama ir saņēmis 1496 lūgumus pēc apžēlošanas, no kuriem atbalstījis tikai 2,6%. Bušs apžēloja 7,5% no 2498 personām, kas lūdza apžēlošanu, bet Klintons - gandrīz katru piekto no 2001 prasītāja, liecina Tieslietu ministrijas publiskotie dati.

Par slepenu dokumentu nodošanu "WikiLeaks" ASV tiesa augustā piesprieda Meningam 35 gadu cietumsodu.

LETA