Kenijā turpinās ķīlnieku krīze, nogalināti vismaz 59 cilvēki. FOTO
enijas drošības spēki ir aplenkuši lielveikala apkārtni un cenšas sagūstīt vai likvidēt atlikušos uzbrucējus.
Pasaulē
2013. gada 22. septembris, 21:13

Kenijā turpinās ķīlnieku krīze, nogalināti vismaz 59 cilvēki. FOTO

Jauns.lv

Kenijas galvaspilsētā Nairobi svētdien jau otro dienu turpinās ķīlnieku krīze, kurā Somālijas islāmistu grupējuma "Shebab" kaujinieki lielveikalā sagrābuši gūstā nezināmu skaitu cilvēku.

Kā ziņots, grupa bruņotu vīru sestdien Nairobi uzbruka bagāto kenijiešu un ārzemnieku iecienītajam tirdzniecības centram "Westgate", nogalinot vismaz 59 cilvēkus, bet vēl aptuveni 200 ievainojot.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās "Shebab", paziņojot, ka tā bijusi atriebība par Kenijas iejaukšanos Somālijas pilsoņkarā.

No lielveikala drošībā izvesti jau vairāk nekā 1000 cilvēku, bet ēkā atrodas vēl aptuveni desmit līdz 15 uzbrucēji, tostarp sievietes, un nezināms skaits ķīlnieku, informēja Kenijas prezidents Uhuru Kenjata.

Sarkanais Krusts ir griezies pie sabiedrības ar lūgumu ziedot asinis cietušajiem un varasiestādes aicinājušas iedzīvotājus netuvoties rajonam, kur atrodas lielveikals.

Kenijas drošības spēki ir aplenkuši lielveikala apkārtni un cenšas sagūstīt vai likvidēt atlikušos uzbrucējus, ziņoja drošības spēku amatpersonas.

Mediji vētīja, ka notikumu vietā redzētas arī Izraēlas, ASV un Lielbritānijas drošības dienestu amatpersonas.

Kāds avots Kenijas drošības spēkos ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka lielveikala ēkā iegājuši arī Izraēlas spēki, kas glābj ķīlniekus un ievainotos.

Izraēlas Ārlietu ministrija šo informāciju nedz apstiprināja, nedz noliedza.

Kenijas Iekšlietu ministrijas sniegtā informācija liecina, ka lielveikala ēkas augšējie stāvi ir nodrošināti, un uzbrucēji atrodas apakšējā stāvā vai pagrabā.

Kenijas prezidents atklāja, ka uzbrukumā nogalināts arī viņa brāļadēls un tā līgava.

"Es jūtu sāpes par katru zaudēto dzīvību un dalos jūsu sērās par mūsu nācijas zaudējumu," paziņoja Kenjata. Viņš solīja notvert un sodīt vainīgos.

"Viņi netiks sveikā cauri ar savu nicināmo un šausmīgo rīcību. Mēs sodīsim [uzbrukuma] izplānotājus ātri un patiesi sāpīgi," paziņoja prezidents.

Uzbrukums "Westgate" ir lielākais, kāds noticis Nairobi kopš starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al-Qaeda" sarīkotā uzbrukuma ASV vēstniecībai 1998.gadā. Toreiz dzīvību zaudēja vairāk nekā 200 cilvēku.

Kenijas armijas pārstāvis informēja, ka precīzs ķīlnieku skaits nav zināms, bet drošības spēki cerot atrisināt krīzi jau šodien.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists iepriekš no notikumu vietas ziņoja, ka dzirdams šāvienu troksnis un no lielveikala iznesti divi ievainoti karavīri.

Interpols piedāvājis nosūtīt savus ekspertus uz Nairobi, lai izmeklētu uzbrukumu un palīdzētu arestēt aizdomās turamos.

Parīze apstiprinājusi, ka uzbrukumā nogalināti divi Francijas pilsoņi, un arī Kanāda paziņojusi, ka miruši divi pilsoņi, tostarp diplomāts.

Uzbrukumā nogalināta arī viena Ķīnas pilsone, bet viņas bērns ticis ievainots, apstiprinājusi Ķīna.

Savienotās Valstis paziņojušas, ka ASV pilsoņi ir ievainoto vidū, bet Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons apstiprinājis, ka miruši arī trīs britu pilsoņi, piebilstot, ka, krīzei turpinoties, upuru skaits var pieaugt.

Kemerons nosodīja šo uzbrukumu un informēja, ka telefonsarunā ar Kenjatu piedāvājis Kenijas varasiestādēm Lielbritānijas palīdzību šajā situācijā.

Zināms, ka uzbrukumā nogalināto vidū ir arī Indijas, Dienvidkorejas un Ganas pilsoņi, tostarp pazīstamais Ganas dzejnieks un bijušais ANO sūtnis Kofi Avunors.

ANO Drošības padome un ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns nosodījusi šo uzbrukumu.

Interpola ģenerālsekretārs Ronalds Noble norādīja, ka "Westgate" krīze ir tāda veida uzbrukums, uz kādiem nesen aicināja "Al Qaeda" līderis Aimans az Zavahiri, pieminot 2001.gada 11.septembra teroraktu 12.gadskārtu.

"Jautājums ikvienas valsts tiesībsargājošām un drošības aģentūrām ir: "Vai šāda veida teroristu uzbrukums varēja notikt mūsu valstī?" Atbilde ir atskurbinošs "jā"," atzīmēja Noble.

LETA/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA