Pasaulē
2013. gada 2. novembris, 20:53

Irākā kaujinieki saspridzina nozīmīgu naftas cauruļvadu

Jauns.lv

Kaujinieki sestdien Irākas ziemeļos ir saspridzinājuši nozīmīgu naftas cauruļvadu, paralizējot tā darbu un liekot apturēt naftas piegādes, paziņoja drošības dienestu amatpersonas.

Pie cauruļvada, kas iet uz Turcijas ostu Džeihanu, Ninevehas provincē tika sarīkotas trīs eksplozijas, paziņoja divas drošības dienestu amatpersonas.

Incidentā neviens nav gājis bojā.

Irākas valstij piederošās naftas kompānijas "North Oil Co" amatpersona Kirkukas pilsētā norādīja, ka naftas pārvade apturēta tehnisku problēmu dēļ, un sacīja, ka notiek remontdarbi, kuru rezultātā naftas pumpēšanu pa cauruļvadu plānots atsākt svētdien.

Kaujinieki bieži uzbrūk cauruļvadam, kas transportē ievērojamu daļu Irākas eksportētās naftas starptautiskajos tirgos.

Irāka ir lielā mērā atkarīga no jēlnaftas tirdzniecības, kas veido 95% no valdības ieņēmumiem un divas trešdaļas no valsts iekšzemes kopprodukta. Gaidāms, ka Irāka tuvāko gadu laikā ievērojami kāpinās jēlnaftas tirdzniecības apmēru.

Amatpersonas plāno līdz 2017.gadam palielināt naftas ieguves jaudas līdz deviņiem miljoniem barelu dienā, lai gan Starptautiskais Valūtas fonds un Starptautiskā enerģētikas aģentūra ir brīdinājusi, ka tas ir pārāk optimistiski.

BNS