Pasaulē

Eiropas Padome: Zviedrija pārkāpj viesstrādnieku tiesības

Jauns.lv

Zviedrija negarantē vienlīdzīgas tiesības viesstrādniekiem, trešdien paziņoja Eiropas Padomes Eiropas Sociālo tiesību komiteja (ESTK), šādi paužot savu vērtējumu reformām, kas Zviedrijā īstenotas pēc vietējo arodbiedrību konflikta ar Latvijas celtniekiem.

Eiropas Padome: Zviedrija pārkāpj viesstrādnieku t...

2004.gadā Zviedrijas celtnieku arodbiedrība sarīkoja blokādi Vaksholmā, Stokholmas apkaimē, kur Latvijas uzņēmuma "Laval" celtnieku komanda būvēja skolu.

Latvijas strādniekiem tika maksātas algas, kas bija mazākas par Zviedrijas minimālo algu. Blokādei pievienojās arī Zviedrijas elektriķu savienība "Elektrikerna".

Eiropas Savienības Tiesa 2007.gadā nosprieda, ka arodbiedrību rīcība ierobežojusi pakalpojumu sniegšanas brīvību Eiropas Savienībā (ES).

Arodbiedrību īstenotā blokāde neliecināja par darbinieku tiesību aizsardzību, bet cīņu pret citas ES dalībvalsts uzņēmuma tiesībām sniegt pakalpojumus vienotajā tirgū, nosprieda tiesa.

2010.gadā Zviedrijas valdība veica likumu grozījumus, kuru rezultātā arodbiedrībām kļuvis grūtāk īstenot kolektīvus pasākumus ārvalstu strādnieku tiesību aizsardzībai.

Arodbiedrības sūdzējās, ka reformas ierobežo biedrošanās brīvību un tiesības uz kolektīvo līgumu slēgšanu.

ESTK trešdien nosprieda, ka ārvalstu strādniekiem Zviedrijā ir jābūt tādām pat tiesībām kā citiem strādniekiem.

Komiteja norādīja, ka cita starpā netiek nodrošināta iespēja risināt brīvprātīgas sarunas darbinieku un strādnieku organizāciju starpā, neproporcionāli tiek ierobežotas arodbiedrību tiesības veikt kolektīvus pasākumus, lai regulētu viesstrādnieku nodarbinātības nosacījumus.

Arodbiedrības mudinājušas valdību reaģēt uz ESTK atzinumu.

"Ir īstais laiks valdībai rīkoties, lai kliedētu bažas attiecībā uz darbavietām, algu konkurenci un Zviedrijas darbaspēka nodarbinātības nosacījumiem," sacīja Zviedrijas Arodbiedrību konfederācijas (LO) pārstāvis Kārls Peters Torvaldsons.

LETA