Pasaulē

Timošenko piesaka beztermiņa badastreiku

Jauns.lv

Notiesātā Ukrainas bijusī premjerministre Jūlija Timošenko pirmdien pieteica beztermiņa badastreiku ar prasību Ukrainas varas iestādēm parakstīt asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Timošenko piesaka beztermiņa badastreiku...

"Kā apliecinājumu vienotībai ar jums es piesaku beztermiņa streiku ar prasībām [Ukrainas prezidentam Viktoram] Janukovičam parakstīt asociācijas līgumu," Timošenko vēstuli pirmdien nolasīja viņas advokāts Sergejs Vlasenko.

Vēstuli viņš nolasīja Kijevas Eiropas laukumā, kur notiek mītiņš "Par eiropeisku Ukrainu".

Mītiņa dalībnieki plāno otrdien turpināt piketu pie Ukrainas valdības ēkas, paziņoja Timošenko pārstāvētās partijas "Tēvzeme" pirmais vietnieks, parlamenta deputāts Aleksandrs Tuečinovs.

Ukrainas opozīcija svētdien paziņoja par beztermiņa protesta akciju pret 21.novembrī Ukrainas valdības paziņoto lēmumu apturēt sagatavošanās darbus, lai asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumus ar ES varētu parakstīt šonedēļ ES Austrumu partnerības samitā Viļņā.

Gan svētdien, gan pirmdien starp mītiņa dalībniekiem un tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem izcēlās sadursmes un tika izmantota asaru gāze.

Ukrainas Ārlietu ministrijas pirmdien izplatītajā paziņojumā pausts, ka ES un starptautiskās finanšu institūcijas nepievērsa pietiekamu uzmanību Ukrainas vajadzībām.

"Ukrainas vajadzības, kas saistītas ar plašu saistību izpildi, ko paredz asociācijas līgums, kā arī grūtības brīvās tirdzniecības zonas ar Eiropas Savienību sākuma posmā nesaņēma pietiekamu uzmanību no mūsu partneriem ES un starptautiskajās finanšu institūcijās," norādīja ministrija.

Tāpat dokumentā uzsvērts, ka Ukraina cer uz dialoga turpināšanos ar ES, iesaistot arī Krieviju, "par plašu jautājumu loku saistībā ar Ukrainas un ES brīvās tirdzniecības zinas funkcionēšanas abpusējiem nosacījumiem un esošo brīvās tirdzniecības režīmu Neatkarīgo Valstu Sadraudzībā (NVS)".

Ārlietu ministrija uzsvēra, ka lēmums apturēt gatavošanās darbus līgumu parakstīšanai "nenozīmē atteikšanos no eirointegrācijas kursa".

ES uzskata, ka Timošenko notiesāšana ir politiski motivēta, un ir brīdinājusi, ka asociācijas un brīvās tirdzniecības līgums netiks parakstīts, ja Timosenko netiks atbrīvota vai vismaz viņai neļaus braukt ārstēties uz ārvalstīm. Timošenko, kas cieš no hroniskām muguras sāpēm, ne pirmo reizi piesaka badastreiku kopš notiesāšanas 2011.gada oktobrī.

Ukrainas prezidents Janukovičs ir noraisījis ES spiedienu, kas tiek tulkots kā mēģinājums izvairīties no Timošenko konkurences 2015.gadā gaidāmajās vēlēšanas.

Pagājušajā nedēļā Timošenko atklātā vēstulē paziņoja, ka ir gatava lūgt ES atteikties no prasības par viņas atbrīvošanu, ja tas palīdzētu Janukoviču pārliecināt Viļņā parakstīt vēsturiskos līgumus.

BNS